Sygeplejersker afviser overenskomst: Her rammer strejke i Nordjylland

Flertal i Dansk Sygeplejeråd har sagt nej til forslag til overenskomst

Arkivfoto <i>Scanpix Denmark</i>

Arkivfoto Scanpix Denmark

DANMARK:En del nordjyder må indstille sig på, at en planlagt behandling nu bliver aflyst.

For lørdag går ti procent af de danske sygeplejersker i strejke, og det rammer også i Nordjylland.

På hospitalerne i Thisted, Hobro, Farsø og Frederikshavn - der alle er en del af Aalborg Universitetshospital - vil flere afdelinger blive ramt. Også Regionshospitalet i Hjørring vil blive ramt af strejken.

På regionens hjemmeside oplyser de, at de patienter, der rammes, vil få personlig besked.

Afdelinger udtaget til konflikt

Thisted: Afsnit for anæstesi, sengeafsnit for gynækologi, ambulatorium for urinvejskirurgi, ambulatorium for organkirurgi, sengeafsnit for medicin og ortopædkirurgi M4, ambulatorium for medicinske sygdomme, akutmodtagelse, billeddiagnostik.

Hobro: Anæsti, operation mave- og tarmkirurgi, ambulatorium for endoskopi, kirurgisk dagafsnit, sengeafsnit for medicinske sygdomme.

Farsø: Anæsti, billeddiagnostik, ambulatorium for medicinske sygdomme, sengeafsnit for ortopædkirurgi, operation ortopædkirurgi.

Frederikshavn: Sengeafsnit for ortopædkirurgi, billeddiagnostik.

Administration: Stab under hospitalsledelsen, Talenternes Hus, Det nære Sundhedsvæsen og Kvalitet og Sikkerhed.

- Strejken vil kunne mærkes, og vi kontakter direkte de patienter, som vil blive berørt af strejken. Andre patienter skal møde til deres tid som planlagt. Da vi ikke ved, hvor længe strejken vil vare, kontakter vi berørte patienter så sent som muligt, siger regionsdirektør Christian Boel i en pressemeddelelse.

- Strejken vil betyde, at en række behandlinger vil blive udskudt. Vi har dog sammen med de faglige organisationer oprettet nødberedskaber på de berørte afsnit, som fortsat foretager kritiske og akutte behandlinger, siger Lisbeth Lagoni, der er sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital.

- Ingen bliver efterladt på perronen

Også sygeplejerskestillinger i Aalborg Kommune vil blive ramt af arbejdsnedlæggelse fra på lørdag. Kommunens godt 400 sygeplejersker er alle udtaget til strejke, men nogle af dem vil på skift indgå i et nødberedskab, som den overordnede aftale også lægger op til. Det oplyser Jytte Wester, der er formand for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, og ældre- og sundhedschef i Aalborg Kommune Carsten Møller Beck.

De to parter mødes i morgen, tirsdag, hvor de vil drøfte, hvordan nødberedskabet skal udformes, og hvor mange sygeplejersker der skal involveres.

- Først skal vi afklare, hvilke funktioner der er akutte, og hvilke der ikke er akutte. Når vi har den ramme på plads, kan vi lave aftaler i forhold til de lokale nødberedskabsplaner, siger Carsten Møller Beck.

Derefter skal de borgere, der berøres af konflikten, orienteres, inden strejken træder i kraft lørdag. Et kæmpe arbejde, forklarer ældre- og sundhedschefen, der dog forsikrer, at alle berørte borgere nok skal få den information, de har brug for - selvom man ikke kan komme udenom, at strejken får konsekvenser i forhold til plejen.

- Vi må tage vurderingen de kommende dage, men vi skal nok sørge for at guide de borgere, der bliver ramt. Der er ingen, der bliver efterladt på perronen, siger Carsten Møller Beck.

Endelig vil der være nogle borgere, som muligvis ikke kan blive udskrevet fra sygehuset og overgå til hjemmesygeplejen, før konflikten er løst, forklarer Jytte Wester.

Et klart nej

Strejken er et resultat af, et flertal i Dansk Sygeplejeråd har afvist et nyt forslag til en overenskomst. Dermed vil over 5000 sygeplejersker på landsbasis gå i strejke.

Medlemmerne skulle tage stilling til et mæglingsforsøg. Der har været en unormal stor deltagelse, og omkring tre ud af fire medlemmer i Dansk Sygeplejeråd har stemt. Og det blev til et klart nej.

66,7 procent stemte for at forkaste forslaget.

Dermed kan over 5000 sygeplejersker se frem til en strejke fra natten til lørdag.

Modsat har medlemmerne af Radiograf Rådet vedtaget den nye overenskomst.

Formand i Dansk Sygeplejeråd og forhandlingsleder for sygeplejersker og radiografer under OK21 Grete Christensen mener, at der er sendt et stærkt signal:

- Jeg ser nej’et som et kraftigt og utvetydigt signal til både arbejdsgiverne og Christiansborg om, at sygeplejerskerne har mistet tålmodigheden. Utilfredsheden med lønnen har vokset sig for stor. Samtidig står vi efter halvandet år med corona et sted, hvor sygeplejersker har løbet ekstra stærkt i en hverdag, der i forvejen var præget af et presset arbejdsmiljø og umenneskelig travlhed. Glasset var fyldt. Nu er det flydt over, lyder det på Dansk Sygeplejeråds hjemmeside.

- Sundhedsvæsnet og dermed alle danskere står i en meget alvorlig situation. Mange års udsultning af hele sundhedsvæsnet, som har ført til stigende arbejdspres og øgede krav om fleksibilitet hos medarbejderne, er en stor del af forklaringen på sygeplejerskernes nej. Arbejdsgiverne og politikerne bliver simpelthen nødt til at finde penge til både en bedre løn og nogle bedre arbejdsforhold, hvis de skal få lettet frustrationerne hos deres medarbejdere, siger Grete Christensen til DSR's hjemmeside.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.