Sommerhus-kommuner får ekstra penge i kassen

Store sommerhus-kommuner får ekstra penge i kassen fra de nye ejendomsvurderinger

De mange sommerhuse blandt andet i Skagen er en vigtig forklaring på, at Hjørring og Frederikshavn Kommuner får 100 millioner ekstra i kassen i 2024. <i>Arkivfoto: Martin Damgård</i>

De mange sommerhuse blandt andet i Skagen er en vigtig forklaring på, at Hjørring og Frederikshavn Kommuner får 100 millioner ekstra i kassen i 2024. Arkivfoto: Martin Damgård

Selvom de enkelte sommerhus-ejere stadig må kigge langt efter de nye ejendomsvurderinger, så kan kommuner med mange sommerhuse allerede glæde sig over, at de kan se frem til ekstra millioner i kassen fra højere ejendomsskatter.  

Således også i for eksempel Hjørring og Frederikshavn Kommuner:

- Vi har modtaget et foreløbigt skøn fra Skatteministeriet, der viser, at vi i 2024 får en ekstra og helt uventet  indtægt fra ejendomsskatter på i alt 47 millioner kroner. Det er resultatet af de nye vurderinger i hele kommunen, men det er især stigninger på sommerhuse, der slår igennem,  fortæller Hjørrings borgmester Søren Smalbro (V).   

I Hjørring kommune er der godt 6000 sommerhuse, og det ser altså ud til, at ejendomsvurderingerne, der er det offentliges bud på salgspriser, får et pænt nøk opad. 

Der er imidlertid tale om engangsforestilling i 2024, så de ekstra millioner kan ikke bruges til at lempe på de kommende års stramme driftsbudgetter, understreger Hjørrings borgmester. 

- Det er et engangsbeløb, da det i årene efter vil blive modregnet i bloktilskuddet fra staten. Derfor kan vi ikke bare aflyse de varslede driftsbesparelser, men jeg kan ikke afvise, at nogle af pengene kan være med til at slukke nogle af de mest brændende platforme, siger Søren Smalbro. 

De uventede skatteindtægter kan måske være med til at slukke nogle brændende platforme, siger borgmester Søren Smalbro.  <i>Foto: Bente Poder</i>

De uventede skatteindtægter kan måske være med til at slukke nogle brændende platforme, siger borgmester Søren Smalbro.  Foto: Bente Poder

Der er bl.a. stor debat om kriseramte kulturinstitutioner, væresteder, der mister tilskud og manglende cykelstier i nye boligområder i Hjørring. 

- Det giver os lidt mere luft i de kommende budgetforhandlinger, medgiver Søren Smalbro. 

Hjørring Kommune oplever fortsat et kraftigt sug i kassebeholdningen, fordi der ikke er balance mellem indtægter og udgifter. I 2022 røg der 100 millioner kroner og i år forventes et træk i kassen på 60-70 millioner kroner.  

- Vi putter dem i kassen 

I Frederikshavn Kommune oplyser borgmester Birgit S. Hansen (S), at de ekstra indtægten fra ejendomskatter løber op i 53,5 millioner kroner.

- Vi putter dem i kassen, fordi det kan være, at staten henter nogle af millionerne tilbage igen, når der igen skal laves vurderinger, forklarer hun.

Hun tilføjer, at de 53,5 millioner kroner ikke kan indgå i driften, når der er tale et engangsbeløb.

- Og vi skal fortsat spare 30 millioner kroner på driften, så vi sikrer at indtægter og udgifter passer. Men de ekstra millioner vi har fået luner lige nu og kan afbøde noget, siger Birgit Hansen

De ekstra skatteindtægter er en engangsforestilling og får derfor ikke kommunerne i Vendsyssel til at aflyse varslede besparelser på driften, understreger borgmester Birgit Hansen (S).  <i>Foto: Henrik Bo</i>

De ekstra skatteindtægter er en engangsforestilling og får derfor ikke kommunerne i Vendsyssel til at aflyse varslede besparelser på driften, understreger borgmester Birgit Hansen (S).  Foto: Henrik Bo

Udover de 53,5 millioner fra ejendomsskatterne, fik Frederikshavn og Hjørring i sidste uge midler fra puljen til vanskeligt stillede kommuner. Frederikshavn modtog 25 millioner kroner og Hjørring 30 millioner kroner.

Salgspriserne på sommerhuse i Hjørring Kommune er steget med 37 procent fra en gennemsnitlig kvadratmeterpris i 2020 på 16.000 kroner til 22.000 i 2023. I Frederikshavn Kommune har stigningen været lidt mindre fra 15.500 kroner i 2020 til 18.000 kroner i 2023.  

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.