Socialdemokratiet har flyttet sig - flytter vælgere og partiforeninger uden videre med?

Stadig flere har svært ved at se sig selv og menneskeligheden i parti

 <i>Foto: Lars Pauli</i>

Foto: Lars Pauli

Stram, strammere, strammest... Stadig flere socialdemokrater har tydeligvis fået svært ved at få øje på sig selv - og ikke mindst på det medmenneskelige hensyn - i det store, gamle arbejderparti.

I det mindste på flygtninge- og integrationsområdet er partiet med fuldt overlæg trukket så langt ud til den ene side, at ikke så meget som ét eneste medlem af Dansk Folkeparti kan nå at indskyde bare den mindste bemærkning, før en udtalelse fra Socialdemokratiet - som regel i skikkelse af den aldeles uforsonlige og ubøjelige flygtninge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund - overgår dem med flere længder. På en måde og gerne med et kontant ordvalg, som DF’ere før i tiden har mødt stor kritik for at benytte sig af.

Men allerøverst i S er der ingen vaklen, her er ingen tøven, og ja, nødtvungent kan politisk ordfører Jesper Petersen (S) da godt gå med til, at der i så stort et parti som Socialdemokratiet er ”plads til at have forskellige holdninger og ud fra de samme grundværdier at komme til en anden konklusion i et specifikt politisk spørgsmål. Det bliver vi ikke dårligere partikammerater af”.

For tiden står lokalforeninger rundt om i landet - ført an af blandt andre Ærø - nærmest på nakken af hinanden for at meddele partiledelsen, at det er blevet for stramt og for hårdt, ikke mindst i sagen om børnene og deres mødre i de meget omtalte kurdiske lejre i Syrien, ligesom flere vender sig mod automat-hjemsendelser af flygtninge til Syrien.

Udadtil lader Socialdemokratiet i skikkelse af Jesper Petersen, som om der er plads til have forskellige holdninger - men på de indre linjer foreligger en helt anden dagsorden, for her gælder én og kun én, statsministerens og partiformandens.

For nylig har dagbladet Politiken kunnet fortælle, hvordan hun på et møde i den socialdemokratiske folketingsgruppe har efterlyst væsentligt større opbakning - og opfordret til kollektive klapsalver - til såvel Rasmus Stoklund som flygtninge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. Som tak for og påskønnelse af deres utrættelige arbejde med at holde kursen på flygtninge- og integrationsområder og dermed vel også sikre, at vælgerne ikke tager flugten tilbage til Dansk Folkeparti som dengang, da Socialdemokratiet lænede sig væsentligt tungere op ad et støtteparti som Radikale Venstre.

Det er en ærlig sag at flytte et politisk parti på væsentlige områder - bare man hele tiden sørger for at have vælgerne (og de lokale partiforeninger) med sig.

I lige nøjagtigt dette tilfælde kan det undre, at partierne fra forståelsespapir-dagene for næsten to år siden har vist sig at være tålmodige. Socialdemokratiet har ellers ikke lagt skjul på, at kursen på området er lagt om - men måske har venstrefløjen og Radikale troet, at partiet og partiformanden var til at flytte?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.