Solen brager ned på os i det nordjyske sommerland - men har du egentlig styr på, hvordan du bruger solcreme rigtigt?

Myterne om brugen af solcreme er mange. Så hvordan beskytter dig dig egentlig optimalt mod sålens skadelige stråler? Vi har spurgt Peter Dalum fra Kræftens Bekæmpelse.

Foto: Arkiv

Foto: Arkiv

Solen brager ned over Danmark i disse dage og UV-indekset er på sit højeste for Danmark. Det er tid til, og ikke mindst nødvendigt, at benytte solcreme.

Men der er ligeså mange myter, som der er solcremer, så hvordan beskytter du dig egentlig allerbedst mod solens skadelige stråler?

Det ved Peter Dalum, der er ekspert inden for solbeskyttelse og forebyggelse af kræft i huden hos Kræftens Bekæmpelse.

- Der er ca. 2400 tilfælde at modermærkekræft hvert år i Danmark, og 90 procent af dem skyldes stråling fra UV. Der er ingen tvivl om, at mange af de tilfælde ville kunne undgås, hvis man opholdte sig korrekt i solen, fortæller han.

Så hvordan undgår du at blive en del af den statistik og passe på dig selv, og hvad er egentlig op og ned i solcremeland? Det svarer han på her.

Sandt eller falsk?

Hvordan skal man bruge solcreme og hvor meget?

Hvis solcreme er smurt jævnt ud og i den rette tykkelse, så får man en rigtig god beskyttelse. En god huskeregel er: Én håndfuld til én krop, det vil sige cirka 40 ml til en voksen og 20 ml til et barn.

Vi anbefaler at bruge en solcreme, og så gør det to gange inden for 20 minutter, inden du går ud. Det er der forskning, der tyder på er mest effektivt.

Mange bruger kun en fjerdedel af den mængde solcreme, de burde bruge, når de smører sig ind, og dermed falder faktortallet drastisk. Men bruger man en faktor 15, vil det være nok beskyttelse for langt de fleste danskere. Hvis man har en meget lys eller sart hud, er det dog en god idé at bruge en højere faktor.

Det vigtigste er næsten bare, at man kommer nok på, og at man ikke tænker, at når man bruger en højere faktor, så kan man komme et tyndere lag på. Hvis man rejser sydpå eller til andre destinationer, hvor UV-indekset er væsentligt højere end i Danmark, anbefaler vi faktor 30.

Spray og creme er lige godt

Vi anbefaler ikke at bruge spray, der får man en for lille mængde på.

Dyr solcreme virker bedre end den billige

Der er ikke noget, der tyder på, at kun dyr solcreme har en betydning for, hvor godt det virker, så derfor er der ikke nogen grund til at bruge mange penge på det, og specielt ikke hvis man tænker, at det har været en dyr solcreme, og man så hellere må spare lidt på det.

De solcremer, der er på det danske marked, er fine og sikre og lever op til de anbefalinger, der er. Vi anbefaler, at man bruger en Svanemærket eller Allergimærket solcreme, men det er ikke af hensyn til solbeskyttelse, men af hensyn til andre ting som kemikalier. Og så skal man bruge en solcreme, der beskytter både mod UVA og UVD.

UVA og UVB

Sollyset indeholder to typer skadelige UV-stråler: UVA og UVB. Begge er kræftfremkaldende, og ikke kun på solskinsdage, men også på overskyede dage med høj UV-stråling. UVA stråler kan forårsage for tidlig aldring af din hud i form af rynker og alderspletter.

Faktor 50 beskytter som en bluse

Faktortallet er et vejledende forholdstal, man finder frem til ved at måle hvor meget stråling, der skal til for at give rødme i hud med solcreme på i forhold til hud uden solcreme. En faktor 15 blokerer for 93 procent af UV-strålingen fra solen, en faktor 30 blokerer for 96 procent, mens en faktor 50 blokerer for 98 procent af solens UV-stråling. Man opnår derfor kun få procents yderligere beskyttelse ved at gå op i faktortal, mens både prisen og kemien til huden øges en del.

Man skal genindsmøre sig ofte i løbet af en dag

Hvis man bader meget og sveder meget, er det en god idé at genindsmøre sig. Hvis man virkelig lægger et grundigt lag solcreme, tager det på to gange og ikke sveder og leger med sand og vand, så vil jeg egentlig sige, det er nok til en hel dag i Danmark. Hvis det var mig, ville jeg lige genindsmøre på næsen og på kinderne og på toppen af hovedet, hvis man er skaldet.

Man kan ikke genbruge sin solcreme efter et år

Man kan godt bruge en solcreme efter et år. Lugt til den, lugter den fint, fejler den ikke noget. Lad være med at ligge den direkte i solen og koge, så forsvinder effekten, men ellers er effekten af solcreme ret høj selv efter et år.

Aftersun genopretter de skader, solen har forårsaget

Aftersun genopretter ikke noget, det lindrer ubehag.

Man kan ikke blive solskoldet, når det er overskyet

Du kan sagtens blive udsat for meget UV-stråling, selvom det er overskyet, og man kan godt blive skoldet. UV-indekset afgør, hvor meget stråling man får, ikke varmen.

Det kan godt snyde, når det er overskyet og en lille smule koldere, så tror man, at man kan være ude i længere tid. Det kan godt være rigtig varmt, når UV indekset er højt, men det kan også være koldt med et højt UV-indeks.

Juni har endnu højere UV-indeks, selvom det kan være køligere, fordi solen står højere på himlen. I juli, hvor det er normalt er varmere end i juni, har vi et lavere UV-indeks, fordi solen står lavere.

Mange bliver skoldede, når de ikke solbader

Mange får for meget sol, uden at det er med vilje.

For eksempel har jeg det, jeg kalder en café latte-skoldning, hvor man sidder på en café med en veninde i nogle timer og snakker og bliver skoldet på brystet, fordi man ikke lige har tænkt over det. Og så er der havearbejds-skoldningen på skuldrene, hvor man render rundt i sin have og ikke tænker på, at man er i solen.

Der er ligeså mange, der bliver skoldet på den måde, som hvis man med vilje går ud og solbader.

De generelle solråd

SKYGGE

Giv solen en frokostpause - og find skyggen, når solen bager.

SOLHAT

Undgå at blive skoldet. Dæk bar hud til, når solen står højest.

SOLCREME

Husk altid rigeligt med faktor 15. Efter badning og aftørring bør du smøre igen.

SLUK SOLARIET

De kunstige stråler øger markant risikoen for hudkræft. Og jo yngre du er - desto mere udsat er du.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden