Coronavirus

SSI: Ny coronavariant kan kræve yderligere restriktioner - mest smitte i Nordjylland

De seneste uger har en ny coronavariant spredt sig i Danmark. Varianten kan kræve yderligere restriktioner

NORDJYLLAND:De seneste uger er der i Danmark registreret et stigende antal tilfælde af den nye og mere smitsomme variant af coronavirus, der særligt har spredt sig i Storbritannien.

Der er nu påvist 86 tilfælde af denne virusvariant i Danmark.

Andelen af påviste tilfælde er stiger imidlertid, og i uge 52 udgjorde den nye virusvariant 2,3% af alle de sekventerede prøver.

Men i andelen af smittede med den nye variant er størst i Nordjylland. . I uge 52 udgjorde varianten således cirka 7,1 procent af sekventerede prøver i Region Nordjylland.

Den nye virusvariant blev fundet i 5,2% af de sekventerede prøver i Region Sjælland, 2.3 % i Region Midtjylland, og i 1% og derunder af de sekventerede prøver i Region Hovedstaden og Region Syddanmark.

Da SSI kun har sekventeret 11% af de positive prøver, forventes det, at det reelle antal personer, som er smittet med denne variant, vil være cirka ni gange højere.

Det vil sige, at op mod knap 800 personer i Danmark kan være blevet smittet med den nye virusvariant siden midten af november.

Kan betyde flere restriktioner

Hvis spredningen "som forventet" fortsætter, er det usikkert, om de nuværende restriktioner er nok til at holde epidemien under kontrol.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en ny risikovurdering.

I risikovurderingen står der, at spredningen vil betyde, "at vi skal styrke vore smitteforebyggende tiltag eller fastholde dem i længere tid for at holde epidemien under kontrol".

Der er ellers tale om en omfattende nedlukning i Danmark i øjeblikket.

Restriktionerne i Danmark betyder blandt andet, at restauranter og frisører skal holde lukket, og at skoleelever skal undervises hjemmefra.

De nuværende restriktioner står i øjeblikket til at vare frem til 17. januar.

Ifølge Henrik Ullum, direktør hos Statens Serum Institut, er der frygt for, at den nye virusvariant vil brede sig mere blandt danskerne og vil komme til at blive det dominerede virus over tid.

Han forklarer, at det endnu er for tidligt at sige, om de nuværende restriktioner ikke er nok til at holde epidemien under kontrol. Men det overvejes meget grundigt, hvad man skal gøre for at inddæmme den nye virusvariant på samme måde, som man har gjort fra starten.

- Det diskuterer vi blandt sundhedsmyndigheder og med øvrige eksperter, siger Henrik Ullum.

Meget mere smitsom

Britiske forskere har vurderet, at den nye virusvariant er op til 70 procent mere smitsom end den almindelige.

Kontakttallet - hvor mange andre en person smittet med virusvarianten i gennemsnit smitter - bliver dermed højere. Det forklarer Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

- Man skal tænke det sådan, at kontakttallet med denne variant bliver 70 procent større, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.