Status: Sådan påvirker corona-virus Nordjylland

Få et overblik over, hvordan corona-virus påvirker livet i Nordjylland lige nu

Styrelsen for Patientsikkerhed melder løbende ud, hvor mange danskere, der er henholdsvis smittede og i karantæne. De oplyser ikke, hvor i landet personerne befinder sig. Foto: REUTERS/Dado Ruvic <i>Ritzau Scanpix</i>

Styrelsen for Patientsikkerhed melder løbende ud, hvor mange danskere, der er henholdsvis smittede og i karantæne. De oplyser ikke, hvor i landet personerne befinder sig. Foto: REUTERS/Dado Ruvic Ritzau Scanpix

NORDJYLLAND:Her kan du få et overblik over den seneste udvikling i det globale coronavirusudbrud og konsekvenser af de stramninger, den danske regering indførte onsdag.

Situationen udvikler sig time for time og vi følger udviklingen tæt.

* 674 smittet med coronavirus i Danmark

674 personer er smittet med coronavirus i Danmark, oplyste Mette Frederiksen onsdag aften. I alt ti er indlagt med virusset, heraf er to i kritisk tilstand. Alles adfærd bliver helt afgørende for, at spredningen ikke bliver værre, lød det fra statsministeren.

* Alle offentligt ansatte uden kritiske funktioner sendes hjem

Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fredag. Ansatte i ældresektor, sundhedssektor og politi bliver på jobbet. Alle private arbejdsgivere opfordres til at lade deres ansatte arbejde hjemmefra i det omfang, det er muligt.

* Uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner lukker

Alle offentlige uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner lukker for at mindske smittespredning. Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem hurtigst muligt og senest fredag i foreløbigt to uger. Skoler og dagtilbud lukkes fra mandag 16. marts og foreløbigt to uger.

* Forsamlinger med mere end 100 personer forbydes

Regeringen forbyder indendørs forsamlinger på mere end 100 personer fra mandag. En lov vil blive hastet igennem i denne uge, så der ikke blot er tale om en opfordring fra regeringen. Tiltaget ventes derfor indført fra mandag.

* Politikere og butikker advarer danskerne mod at hamstre

Hvis ellers borgerne handler, som de plejer og ikke øger deres indkøb helt ekstraordinært, er der varer nok. Det understregede en række butikskæder onsdag aften i en pressemeddelelse. Samme melding lyder fra regeringen.

* Alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud lukker

* Opfordring til private virksomheder

Alle private arbejdsgivere opfordres til at sørge for, at flest muligt arbejder hjemmefra.

* Kollektiv trafik begrænses

Brugen af den kollektive trafik skal begrænses. Der indføres pladsbilletkrav hos DSB.

* Færre besøgende

Sygehuse og plejehjem opfordres til at indføre skærpede restriktioner i forhold til besøg.

* Behandlingsgarantien sættes ud af kraft

Både behandlingsgarantien og udredningsretten sættes efter planen midlertidigt ud af kraft, så hospitalerne i stedet kan have fokus på at behandle personer med coronavirus.

* Myndigheder udvider rejsevejledninger

Udenrigsministeriet har onsdag aften opdateret sine rejsevejledninger som følge af det globale virusudbrud. Nu frarådes blandt andet alle rejser til yderligere områder i Østrig og Italien.

Udenrigsministeriet holder løbende øje med spredningen af corona-virus rundt om i verden, og står du og skal på en forårstur udenfor landets grænser, skal du holde øje med Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Den kan du finde her.

Om du kan få pengene tilbage for din planlagte rejse, skal du tale med dit rejseselskab og forsikringsselskab om.

* Krav til indrejsende

Regeringen undersøger mulighed for at indføre yderligere restriktioner ved indrejse i Danmark. Det gælder tvungen helbredsundersøgelse ved ankomst samt mulighed for tvungen karantæne.

* USA forbyder alle rejser fra EU i 30 dage

USA's præsident, Donald Trump, forbyder alle rejser fra Europa til USA i 30 dage for at forhindre spredning af coronavirus. Det sagde Trump i en tale til nationen natten til torsdag dansk tid. Det nye tiltag vil ikke gælde for Storbritannien.

* Fitness World lukker i Danmark

Fitnesskæden Fitness World lukker alle sine centre fra torsdag morgen og frem til 27. marts. Alle medlemskaber sættes på pause i perioden.

* Koncern lukker 90 barer i Danmark

Koncernen Rekom lukker 90 barer i Danmark fra 12. marts og to uger frem. De har over 2000 ansatte. Det sker efter statsministerens opfordring onsdag aften. Også barer i Aalborg er omfattet.

Forventet sygdomsbyrde i corona-epidemi

* Sundhedsstyrelsen tager i ny risikovurdering udgangspunkt i et "realistisk" epidemi-scenarie, hvor 580.000 - 10 procent - af danskerne bliver smittet med coronavirus.

* 80 procent af dem vil have mild til moderat sygdom, 15 vil have sygdom, der kræver sygehusbehandling, og fem procent vil få behov for intensiv behandling.

* Ved en epidemi vil 1680 til 5600 mennesker i Danmark dø. Det forventes dog, at myndighederne vil kunne iværksætte tiltag, så dødeligheden ligger i den lave ende af det spektrum.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Statsministeren har været ude og opfordre borgerne til at tage situationen alvorligt og gøre sit til, at undgå at smitten spreder sig.

Derfor er der også taget drastiske tiltag i brug i den offentlige transport. Skal du med bus eller tog i Nordjylland, vil du møde en guide, som spørger dig, om du eventuelt kan tage en bus i stedet for et tog, en senere afgang eller tage andre foranstaltninger for at sikre, at der er plads mellem passagererne, så man mindsker risikoen for smitte.

Gode karantæneråd

Hvis du ender i risikogruppen og bliver sendt i karantæne, skal du forberede dig på, at det kan gå meget stærkt.

Derfor er det en god idé at forberede dig både praktisk og mentalt på, at det kan ske.

Journalist Tor Bagger er lige nu i karantæne og har et par gode råd til, hvad du skal gøre. Dem kan finde i artiklen herunder.

Symptomer på coronasmitte

* Man kan være smittet uden at få symptomer. Hos de fleste begynder sygdommen med forkølelsessymptomer som snue med næseflåd, nysen og ondt i halsen, eventuelt ledsaget af lettere sygdomsfornemmelse og let feber.

* Oftest følges denne tilstand i løbet af et par dage af tilstoppet næse og hoste.

* I sjældne tilfælde kan coronavirus være årsag til luftvejsinfektioner som falsk strubehoste, bronkitis og lungebetændelse.

* Alvorlig sygdom ses især hos ældre og svækkede personer.

* Smitte overføres ved nys eller host eller indirekte kontakt i form af sekret fra hænder.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

På Facebook har Aalborg Universitetshospital delt et billede, der beskriver, hvor du kan få mere information, og hvad du skal gøre, hvis du frygter, du er smittet.

Kender du nogle små størrelser, som er nervøse for, hvad alt virakken om corona-virus betyder og får af konsekvenser for dem, har Sundhedsstyrelsen lavet en video, som forklarer corona-virus i børnehøjde.

Du kan se videoen herunder.

Sådan vasker du hænder

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du vasker hænder efter toiletbesøg, før du begynder at spise eller lave mad og efter du har pudset næste.

Skulle du være i tvivl om, hvordan sådan noget foregår, kan du få syn for sagn i videoen herunder.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.