Stop opsparing til motorvej

Aalborg Alliancens store erhvervsforeninger er tilsyneladende bekymret for byrådets kommende prioritering af besparelser.

De vil ikke risikere besparelse på opsparingen til Egholm-motorvejen.

Med et læserbrev (søndag 27.8.) ønskede syv formænd for nordjyske erhvervsforeninger tilsyneladende at stoppe den voksende ryst fra kommunens borgere. 

Borgerne ønsker, at kommunen skal ophøre med at afsætte midler til Egholm-motorvejen, og i stedet anvende dem, så vi undgår besparelser på den nære velfærd som børnepasning, skoler og ældrepleje.

Begrundelsen fra erhvervsforeningerne var "det er ganske enkelt ikke korrekt og heller ikke en rimelig måde at argumentere på. Drift og anlæg kan ikke sammenblandes".

Det er imidlertid ikke borgerne, der sammenblander forskellige budgetposter (drift og anlæg).

Det er Aalborg Alliancen, der sammenblander den ved lov fastsatte fordeling mellem statslige og kommunale udgifter.

Vejlovens opdeling mellem Kommunernes og statens udgifter til veje kan ikke fraviges ved en aftale mellem dele af erhvervslivet og en kommune, men kræver en lovændring. 

Det er også Aalborg Alliancen, der sammenblander anvendelsesmulighederne for kommunens indtægt (dækningsafgiften) og statens indtægter.

Formålet med dækningsafgiften er at dække de udgifter, som påføres kommunen som følge af erhvervsejendommene, der er i kommunen.

Aktuelt er der ingen lovhjemmel, der giver kommunen ret til at anvende dækningsafgiften til at medfinansiere statslige udgifter til motorveje.

Det er derfor fuldt ud legitimt, at kommunens borgere forlanger, at kommunen skal anvende de sidste fem års opsparing til Egholm-motorvejen (150 mio.) til noget andet.

Det er også fuldt ud legitimt, at borgerne forlanger, at kommunen fremover skal ophøre med at hensætte 30 mio. om året til en statslig opgave og i stedet anvende dem på egne, herunder på service-udgifter.

Byrådet kan og må gerne vælge at spare på anlægsudgifterne for at bruge dem i driftsbudgettet i stedet for. Det er ikke at sammenblande drift og anlæg, det er at prioritere mellem drift og anlæg.

Det er en lovlig prioritering for en kommune.

Borgerbevægelsen fastholder derfor sin henstilling til byrådet: Stop opsparingen til Egholm-motorvejen! Lad pengene komme kommunens børn, unge og ældre til gavn og undgå de værste forringelser.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.