Succes gør dig lykkelig - eller gør det?

ARBEJDE:Det er meget normalt, at vi bruger udtryk som "Succes gør dig lykkelig" eller "Tid er penge"…

Men måske er det nogle af de falske sandheder, som præger vores arbejdsliv og vores liv på i en negativ grad.

Derfor vil jeg i den anledning lade mig inspirere af Morten Albæk nyeste bog "Falske sandheder i livet".

Men hvad er en falsk sandhed? En falsk sandhed er noget, som lyder rigtigt, men som ikke stemmer overens med virkeligheden. Enten fordi udsagnet altid har været falsk, fordi virkeligheden er løbet fra udsagnet, eller fordi udsagnet kun passer til virkeligheden for nogle og ikke for andre.

Jeg mener, at vi skal passe på med at lade de falske sandheder præge den måde, vi tænker og taler om, hvordan det danske arbejdsmarked skal være, hvordan vores arbejdsliv skal se ud, hvordan vi skal leve vores liv, og hvad der skal til før man er en succes.

For hvad vil det egentlig sige at være en succes? Er succes lig med, at man tjener mange penge og har et prestigefyldt job? Eller burde vi overveje at redefinere vores opfattelse af, hvad det vil sige at være succesfuld? Måske ligger succesen i, at man finder mening og glæde i sit arbejde. At man trives på sit arbejde og ikke skal frygte for fremtiden pga. risikoen for både fysisk og mental nedslidning.

I disse år fylder erhvervsuddannelserne en hel del i den offentlige debat. Og med rette!

Diskussionerne går på, hvordan vi sikrer, at flere unge tilvælger erhvervsuddannelserne. Derfor tror jeg på, at det er mere vigtigt end nogensinde før, at vi sætter fokus på at succes i allerhøjeste grad også kan være, at have et meningsfyldt arbejde, hvor man som social og sundhedsassistent er med til at passe godt på vores ældre – eller som håndværker er med til eksempelvis at udrulle fjernvarme og herigennem bidrager til en mere bæredygtig fremtid for de kommende generationer eller sygeplejersken, som tager sig af vores stadigt stigende antal af psykisk sårbare borgere i Psykiatrien. Det er i allerhøjeste grad en succes at være noget for andre, og gøre noget til gavn for samfundet i min optik. Men branding og de gode fortællinger kan på ingen måde stå alene.

Vi er nødt til at sikre ordentlige lønninger, bedre arbejdsforhold og gode muligheder for at trække sig tilbage, når tiden er inde. Således unge ikke fravælger erhvervsuddannelserne grundet dårlige arbejdsforhold. En af de mest aktuelle diskussioner lige nu er, hvorvidt vi skal have Seniorpensionen, Arne Pensionen, Efterlønnen eller en Arne-plus.

Lad mig gøre det helt klart: Når folk er nedslidte, så skal man have retten til at trække sig tilbage. Derfor er jeg uenig i regeringens forslags om at nedlægge seniorpensionen. Men om vi har fundet den rette vej ift. en værdig tilbagetrækning – der kan jeg have min tvivl.

Men en værdig tilbagetrækning kan ikke stå alene.

Vi er nødt til at sikre et arbejdsmiljø, som er holdbart for eks. jordbetonarbejderen, og stilladsarbejderen, sådan de ikke nedslides i en fuldstændig urimelig grad. Vi skal have muligheden for at trække os tilbage på en måde, der giver os økonomisk sikkerhed og mulighed for at nyde livet og tage os af vores helbred og familie. Dette skal ikke kun være en mulighed for de få, men en rettighed for alle danskere.

Derfor er det også vigtigt at huske på, at vi har brug for en balance mellem vores arbejdsliv og vores personlige liv. Det kan være at bruge tid med vores familie og venner, dyrke hobbyer eller bare slappe af og nyde livet.

Vi oplever i disse år, at yngre generationer stiller større krav til mulighederne for at balancere deres arbejdsliv og privatliv. Men samtidig stiller magthaverne på Christiansborg fortsat krav om vækst, vækst og vækst, fordi tid er penge.

Men er det det? Eller skulle vi måske nærmere lytte til de yngre generationer om at tid er liv? Det vil sige, at tid er kostbart og derfor skal vi ikke indrette et samfund, hvor al vores tid bruges til at stræbe efter succes, der munder ud i penge og prestige. Mange af os kender til det pres, der kan følge med vores arbejde. Vi skal nå vores mål, yde vores bedste og gøre vores arbejde godt. I lang tid har vores arbejde haft stor betydning for vores identitet, som noget der er med til at definere os som mennesker. Men i disse år er der et stigende fokus på, at arbejde måske ikke er alt.

Vi skal derimod arbejde for, at tid er kostbart, og tid skal bruges sammen med de mennesker, vi har kært.

Jeg har selv været dårlig til at bruge tid sammen med de mennesker, som betyder noget for mig, fordi jeg bliver opslugt i et hamsterhjul, hvor man skal arbejde for at tjene penge, fordi så er man i samfundets øjne en succes. Men det gør mig s.. ikke lykkelig.

Jeg kan tværtimod mærke, når jeg bruger tid sammen med min familie, tid sammen med mine venner, tid sammen i min fodboldklub, så får jeg en lykkefølelse.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden