Leder

Sygehuse er hårdt pressede - der skal findes løsninger nu

Når der siden begyndelsen af november har været mellem 3000 og 4000 nye smittede dagligt, er det en faktor, man ikke må undervurdere - især ikke i et i forvejen presset sygehusvæsen, skriver lederskribent

Redaktionschef Kathrine Lykkegaard Jeppesen. Foto: Henrik Bo

Redaktionschef Kathrine Lykkegaard Jeppesen. Foto: Henrik Bo

Det gør ondt at læse om 72-årige Keld Pedersen fra Doverodde, som fem gange siden september har taget den 127 kilometer lange tur til Aalborg Universitetshospital for at blive hjerteopereret. Desværre er alle operationerne blevet aflyst - og den lange tur har været forgæves.

- Jeg bliver så skuffet hver gang, de aflyser, nu er jeg holdt op med at tro på, at jeg bliver opereret, lød det fra Keld Pedersen i Nordjyskes artikel om sagen.

Det er hjerteskærende læsning, fordi Keld Pedersens oplevelser langt fra er enestående, men fortæller om et sundhedsvæsen, som er under pres - og hvordan presset får konsekvenser for patienterne.

Nogle af operationerne blev aflyst, fordi sygehuset modtog akutte hjertepatienter - men senest er det antallet af corona-patienter på intensivafsnittet, som førte til aflysningen. Blandt de indlagte med corona er der en overvægt af uvaccinerede.

Især sidstnævnte har fået folk til tasterne i kommentarsporene på Nordjyskes facebookside. Vi beskyldes for at skyde skylden for det pressede sundhedsvæsen over på de uvaccinerede.

Og lad der ikke være nogen tvivl: Corona er langt fra den eneste årsag til, at vores sygehusvæsen er presset. Der er stadig en pukkel af udskudte operationer at indhente efter sygeplejerskestrejken. Der er mangel på personale - og arbejdsvilkårene er under skarp kritik. Lige nu oplever man derudover et ekstra pres på regionens akut-afdelinger i det hele taget.

Men når der siden starten af november har været mellem 3000 og 4000 nye smittede dagligt, er det en faktor, man ikke må undervurdere - især ikke i et i forvejen trængt sygehusvæsen. Fredag var 36 patienter indlagt med corona i Nordjylland. Otte af corona-patienterne lå på intensiv.

Keld Pedersens historie er et eksempel på, hvad der kan ske, når sygehusvæsenet bliver presset. I fremtiden vil vi få flere ældre, som kræver behandling - mens man frygter, at færre søger ind på sygeplejerskeuddannelsen og ind i omsorgsfagene i det hele taget.

Efter lang tids debat om presset på sundhedsvæsenet står det klar for enhver, at der ikke er findes en enkel løsning. Arbejds- og lønvilkår er uden tvivl et parameter i den ligning. Men der skal også kigges på bureaukratiet og papirarbejdet i sundhedsvæsenet.

Fra landspolitisk hold er der relativt stille. Tilbage i oktober præsenterede regeringen et sundhedsudspil, som lægger op til, at der skal bruges fire milliarder på 20 nærhospitaler i hele landet - hvoraf mindst to skal ligge i Nordjylland. Men hvad hjælper det, hvis der ikke er personale?

Der er ingen tvivl: Det haster med at finde løsninger, som kan mindske presset i sygehusvæsenet - både på lang og kort sigt. Det minder beretninger som Keld Pedersens os om.

Men det er også et faktum, at uvaccinerede patienter med corona lige nu presser et i forvejen overbelastet sygehussystem. Det er vores pligt også at beskrive den del af historien.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.