Tør du sige dine holdninger højt?

Direktør Esben Lind fra Publicity i Aalborg. Foto: Henrik Bo
Holdninger og meninger er blevet en stadig mere værdifuld valuta i erhvervslivet og samfundet generelt. Direktører og ledere, der tør melde klart ud, er i høj kurs og kan gøre en afgørende forskel for virksomhedens udvikling.
Men det kan også gå grueligt galt, hvis du kommunikerer meninger eller holdninger, som eksempelvis støder minoriteter. Derfor er der mange, der afholder sig fra at sige noget. Det gælder ikke mindst her i Nordjylland.
I gamle dage lød det ofte ”Tale er sølv, tavshed er guld”. Det var før, at vi blev digitaliseret, og før sociale medier som Facebook, Instagram, LinkedIn og TikTok blev opfundet. Men hvordan er det så i dag? Er det stadig bedst at holde sin mund? Svaret er nej, hvis du er leder og repræsenterer en virksomhed.
I dag er det nemlig stadig vigtigere for erhvervsledere at have kant. Det betyder, at du skal turde kommunikere dine meninger om vigtige samfundsmæssige spørgsmål, men det betyder ikke, at du ikke skal tænke dig om, før du siger noget. For det er på en gang blevet vigtigere, men også farligere at stå frem.
Hvis din virksomhed eksempelvis har svært ved at tiltrække kompetente medarbejdere, så skal du være synlig og kendt. Men du skal ikke bare være kendt for dit produkt. Du skal også være kendt for at gå foran i spørgsmål, der rækker udover din egen virksomhedsmatrikel.
Eksempelvis viser en undersøgelse fra Dansk Industri, at særligt de yngre jobsøgende tilvælger arbejdspladser, hvor der er en topchef, der deltager aktivt i samfundsdebatten. Blandt de 20-36 årige ligger virksomhedens ry, etiske opførsel og sociale ansvar således i top, når der skal vælges arbejdsplads.
Medierne elsker også ledere med kant og holdninger. Der er langt større sandsynlighed for, at du kommer igennem medienåleøjet, hvis du har en holdning til bæredygtighed, biodiversitet og diversitet generelt. Her er DEI (Diversity, Equity, Inclusion) en af de nye strømninger, og selvom vi som nordjyder godt kan synes, at nu tager det altså overhånd med al den debat om ligestilling og inklusion, så er vi i den grad også en del af udviklingen.
Måske bare lidt forsinket sammenlignet med hovedstaden og som regel også i lidt mildere grad.
Jeg møder ofte direktører, der er bange for at bevæge sig ind på politiske dagsordener. Mit svar er, at det kan man ikke undgå i 2023. Emner som bæredygtighed og diversitet er dagsordener, som du med rette kan afkræves en holdning til, og politik og erhvervsliv smelter mere og mere sammen.
Pointen er dog igen, at du selvfølgelig skal tænke dig godt om og planlægge, hvad du vil sige, og hvordan du vil handle efter det.
Tænk eksempelvis på den danske biotekvirksomhed Chr. Hansen, som i juni trak sin støtte til LGBT+miljøet tilbage i forbindelse med den globale Pride Month. I Danmark er det glædeligvis i dag forholdsvis ufarligt at støtte LGBT+, men sådan er det ikke nødvendigvis i andre lande, og Chr. Hansen trak jo tilsyneladende netop støtten tilbage på grund af trusler fra amerikanske kunder.
Summa summarum er der generelt ingen tvivl om, at du påtager dig nogle risici ved at have kant og deltage i samfundsdebatten, men min påstand vil være, at du nu og ikke mindst i fremtiden bliver nødt til det, og at du vil vinde langt mere, end du potentielt taber.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.