Nordjyske mener: Underligt halvhjertet valg - hvor er massiv opbakning blevet af?

LEDER:Langt de færreste politiske poster er så vigtige og rummer så mange muligheder for indflydelse som borgmesterposten - og så i Danmarks fjerdestørste by, Aalborg.

Alene derfor kan det godt undre, at der hverken er det helt store tilløbsstykke, jordskredssejr eller massiv opbakning over valget af Lasse Frimand Jensen til byens næste borgmester. Og dermed partiets spidskandidat til næste kommunalvalg i 2025.

Reelt har blot 59 socialdemokratiske vælgere gjort udslaget.

For mens 307 af de stemmeberettigede medlemmer af Socialdemokraten i Aalborg foretrak modkandidaten, folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen, har 366 valgt at stemme på Lasse Frimand Jensen.

Han bliver dermed noget så sjældent som borgmester i tredje generation efter Frank Jensen, tidligere overborgmester i København, og farfar Kjeld Jensen, tidligere borgmester i daværende Skørping Kommune.

Umiddelbart kan selve opbakningen til Lasse Frimand godt forekomme noget halvhjertet - stik imod alle hensigter om at holde diskussionerne og valgkampen inden for egne rækker valgte halvdelen af de socialdemokratiske byrådsmedlemmer at meddele, at de klart foretrak den udefrakommende Flemming Møller Mortensen på posten.

Måske har den helt åbenlyse splittelse i byrådsgruppen smittet af på medlemmerne - det kan muligvis forklare en påfaldende lav stemmeprocent.

At kun 7 ud af 10 vælger at stemme er ikke videre imponerende. Slet ikke i en stor by som Aalborg, som historisk set har været umådelig vigtig for Socialdemokratiet, der har præsteret at indtage borgmesterposten konstant siden 1925.

Forude venter et næsten overmenneskeligt stort stykke arbejde for den unge, men erfarne byrådspolitiker, som er bevidst om, at en stor personlig drøm er gået i opfyldelse - men også, at der skal virkelig hårdt arbejde til, "fordi vi skal genvinde borgmesterposten. Det lykkes vi kun ved, hvis vi står sammen som parti, byrådsgruppe og bevægelse", som Lasse Frimand Jensen har udtrykt det.

Ikke nok med, at han skal sørge for at få samlet partiet om et fælles mål og få overbevist, hvad der måtte være tilbage af skeptikere - han skal også tydeligere end forgængeren, Thomas Kastrup-Larsen, markere, at det reelt gør en forskel, hvem der sidder for bordenden.

Ved siden af mange andre løbende opgaver skal der virkelig ryddes op i de mange forhold og måske ikke mindst uvaner, der i det mindste et vist stykke ad vejen - sammen med andre former for pres og ikke mindst stress - endte med at få Thomas Kastrup-Larsen til at løbe fra pladsen i utide. På flugt fra vælgernes oprindelige tillid.

Som sådan er der væsentligt mere "Godt det ikke er mig" end "Bare det var mig" over posten som Aalborgs nye borgmester frem til næste valg om halvandet år. Til den tid er der forhåbentligt kommet mere fælles fodslag over partiet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Få uger før sit exit advarede direktør mod fare for nedstyrtning på supersygehus
Luk