Analyse

Varm luft om ren luft. Mette Frederiksen imponerer næppe Greta Thunberg

Politisk selvtillid mangler Mette Frederiksen ikke, og måske derfor mente hun ikke, at der var brug for en tale, der trak fronter op

Mette Frederiksen holdt sin åbningstale nummer tre. Foto: Scanpix

Mette Frederiksen holdt sin åbningstale nummer tre. Foto: Scanpix

Det var hendes åbningstale nummer tre, og opsigtsvækkende var den kun på en måde: Den lød som skrevet af en, der ikke ved hvem Greta Thunberg er.

For Mette Frederiksens tale startede med ren luft, og var langt hen ad vejen varm luft.

- Følelsen af at trække vejret dybt og trygt. Byer med grønne arealer. Haver på tagene. Slyngplanter op ad facaderne. Elbiler, som er til at betale. Og hvor familien kan køre på ferie uden bøvl med at lade op. Forestil jer også, at turen i elbilen går gennem et landskab med mere natur, dyreliv og planteliv. Sortspætter. Vilde orkideer og forglemmigej. Højmoser og heder. Det kribler og krabler og blomstrer og gror, lød det nærmest poetiske klima-mål fra statsministeren. Havde hun sagt hestevogn i stedet for el-bil havde det været ren Morten Korch.

Hvad angår klima-afsnittet var talen et præcis eksempel på den slags taler, som klima-guruen Grete Thunberg i sidste uge kaldte blah-blah-blah: Flotte ord, ingen handling.

At klimaet trods alt stod øverst på dagsordenen var dog en slags indrømmelse til støttepartierne, der som Thunberg gerne så noget mere handling og fart over feltet. I det kommende folketingsår er det uundgåeligt, at klimaet vil fylde mere, og med styr på både corona og økonomi bliver det vanskeligt at finde på undskyldninger for at undgå både debat og beslutninger. Regeringens største udfordring på klima-fronten bliver ikke at samle flertal, men mere at være grøn på en måde, der ikke gør ondt på den knapt så klimabeviste del af vælgerskaren.

Men trods en tale på det jævne kan man bare konstatere, at Mette Frederiksen og hendes regering står stærkt, og også betydeligt stærkere end da de tiltrådte. Den kommission, der gransker mink-sagen, skal finde noget meget belastende, hvis det her skal være hendes sidste åbningstale.

Nok er den overvældende corona-baserede opbakning til statsministeren taget af, men rent faktisk står hun stadig bedre end hun gjorde da hun holdt sin første åbningstale. Meningsmålingerne har været bedre, men er stadigt pæne. I et gennemsnit af den seneste måneds meningsmålinger - foretaget af netmediet Altinget - står Socialdemokratiet til 28,1 procent af stemmerne, og på mange måder er det slet ikke dårligt. Især ikke når det traditionelt største oppositionsparti, Venstre, blot står til at få 13 procent af stemmerne.

Politisk selvtillid mangler Mette Frederiksen ikke, og måske derfor mente hun ikke, at der var brug for en tale, der trak fronter op.

Tværtimod - meget af det hun sagde kan kun få være uenige i. Alle vil gerne have flere sygeplejersker, pædagoger og sosu'er på plejehjem. At tale mod centralisering er ikke noget kontroversielt synspunkt, og at mene, at det er et problem for piger og kvinder, at Taleban er tilbage ved magten er omtrent det mindst kontroversielle synspunkt i den vestlige verden.

Andre steder lød det nærmest som en genindspilning af en gammel sang. Utrolig mange politikere - statsministeren inklusive - har tidligere talt varmt for, at indvandrer-kvinder skal ud på arbejdsmarkedet, men ingen har endnu fået et hit med den sang. Den hårde tone på de sociale medier er også en gammel traver.

At bygge almene boliger, så hovedstaden og Aarhus igen kan blive et sted, hvor pædagoger, politibetjente og sygeplejersker har råd til at bo, har socialdemokraterne tidligere foreslået uden at der blev bygget noget af den grund.

Spørgsmål om hvordan husene skal blive til noget, hvor sygeplejerskerne skal komme fra og hvor billige el-bilerne skal være havde statsministeren ikke tid til at svare på.

Efter åbningstalen havde statsministeren kun tid til et interview - det gik ikke så overraskende til TV2 News - fordi hun hastigt skulle videre til Slovenien. Om få dage - fortalte hun i talen - rejser hun til Indien for at drøfte grønt partnerskab.

- For at mødes med premierminister Modi. Danmark har løsningerne. Indien har skalaen, lød det og når man siger den slags er det fordi man tror på egen gennemslagskraft.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.