Vi skal gøre os umage - børn og unge er ikke robotter

10. KLASSE: For nylig fremlagde Reformkommissionen sine anbefalinger til fremtidens uddannelsessystem.
I alt er 50 forslag blevet præsenteret.
Jeg blev chokeret, da jeg læste om skæbnen for 10. klasse og efterskolerne.
Kommissionen vil afskaffe den 10. klasse, vi kender i dag. Den skal i stedet lægges sammen med en ny ungdomsuddannelse ved navn hpx (Højere Praktisk Eksamen).
Hpx’en skal være et toårigt alternativ til gymnasiet med en praksis orientering. En uddannelse, der som udgangspunkt forbereder unge på en erhvervsuddannelse, men uden at lukke døren for andre veje. De unge vil dermed også få oplevelsen af at køre i vogn og få hue på, når de færdiggør uddannelsen.
Man kan stadig vælge at tage et år på efterskole, når man har færdiggjort folkeskolen, men det skal forstås som et højskoleophold.
Kommissionen omtaler det som et ”ungdomsår” uden eksaminer og karakterer. Der skal være betydeligt mindre statslig støtte til forældre, som sender deres børn på efterskole efter grundskolen. I gennemsnit vil det offentlige tilskud blive 30.000 kroner mindre. Omvendt vil der være mere støtte, hvis de sender deres børn afsted i 8. og 9. klasse.
Det er helt forskruet.
For de fleste er det netop det ekstra år, der gør den store forskel. Man bliver et år ældre. Et år til at lære sig selv bedre at kende. Man har trygheden ved at have afsluttet folkeskolen, men samtidig mulighed for at forbedre sig fagligt inden man skal videre til ungdomsuddannelse. Hvorfor dog ændre på det? Hvorfor gå på kompromis med noget, som virker rigtig godt? Hvorfor afvikle noget, der burde udvikles?
En webundersøgelse fra Megafon viser, at et stort flertal af forældre kan se, at efterskoletiden har en positiv effekt på deres børns faglige, sociale og personlige udvikling. F.eks. viste undersøgelsen, at 97 procent drenge og 95 procent piger har udviklet sig personligt i løbet af deres efterskoleophold.
Jeg kan selv bekræfte, at efterskoleåret både understøtter den enkeltes udvikling og giver modvindskompetencer, som jeg er sikker på, vil være nyttige i det studie- og arbejdsliv, der ligger forude.
Et efterskoleår giver livserfaring og oplevelser, man deler med andre. På nogle efterskoler udbydes der bestemte linjefag. Min efterskole har fokus på håndbold, fodbold, idræt, musik og dans. På den måde kan man få et år, der er dedikeret til både personlige interesser såvel som faglig udvikling.
Men hvorfor kan man ikke bare tage på efterskole i 8. eller 9. klasse?
Det er der selvfølgelig også mange unge, som har stor gavn af. Det ville bare være ufattelig ærgerligt at fjerne muligheden for at få et fagligt år i 10. klasse også.
Vi skal gøre os umage med uddannelse og tage os god tid. I får ikke en god generation unge på arbejdsmarkedet, hvis vi presses til at skynde os gennem uddannelse. Børn og unge er ikke robotter. Vi skal have tid til at blive voksne. Vi skal have tid til at finde ud af, hvad vi vil.
Vi skal have tid til at blive voksne. Vi skal have tid til at finde ud af, hvad vi vil.
Hvis Reformkommissionens anbefalinger bliver til lov, og det statslige tilskud til 10. klasse bliver mindre, vil det omtalte ungdomsår reelt kun være en mulighed for de mest økonomisk privilegerede unge. Er det virkelig, det vi vil?
Det er ikke fordi hpx-uddannelsen er en dårlig idé, men det bør ikke gå ud over den allerede eksisterende, velfungerende 10. klasse og de mange efterskoler, der udbyder den.
Som 10. klasses efterskoleelev har jeg fået et år, jeg er utrolig taknemmelig for.
Jeg har haft de mest engagerede lærere. Jeg har, mod svære odds, forbedret min matematik.
Jeg har spillet på Skråen i Aalborg med efterskolens musikhold, og jeg har mødt nye mennesker, som har udfordret og inspireret mig. Som det er i dag, er det lidt under halvdelen af en ungdomsårgang, der går på efterskole. Måske skulle man frem for at afvikle den nuværende model i stedet arbejde på, at 10. klasse på efterskole blev en mulighed for flere.
Kære regering, jeg håber, at mit indlæg giver stof til eftertanke, og at I bevarer 10. klasse, som vi kender den i dag.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.