Kristendom

Nordjysk katolik hædret af paven

Biskoppen har overrakt 66-årig sygeplejerske fornem lægmandsorden

Pensioneret sygeplejerske Ole Schnel, Storvorde, fik tildels den pavelige orden Pro Ecclesia et Pontifice. Det er første gang i et halvt århundrede, at ordenen er givet til en dansk katolik.

Pensioneret sygeplejerske Ole Schnel, Storvorde, fik tildels den pavelige orden Pro Ecclesia et Pontifice. Det er første gang i et halvt århundrede, at ordenen er givet til en dansk katolik.

AALBORG:Det var næsten en verdensbegivenhed og i hvert fald en slags danmarkshistorie, da den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, i går forestod den sene eftermid-dagsmesse i Sct. Mariæ Kirke i Aalborg. Som tidligere præst for den nordjyske menighed i en årrække var det ganske vist ikke første gang, men biskoppen var tilbage i byen i en særlig og sjælden anledning, nemlig fordi han i forbindelse med messen som pavens udsending overrakte en fornem orden til et af menighedens medlemmer, sygeplejerske Ole Schnell, Storvorde. Ole Schnell fik tildelt hædersbevisningen Det Gyldne Kors Pro Ecclesia et Pontifice - for kirken og for paven - for det store arbejde, han har gjort for Den Katolske Kirke i Nordjylland. Sådan var i det mindste den oprindelige intention, men Ole Schnell havde forud for tildelingen bedt om, at han måtte modtage ordenen også på vegne af alle de andre, som arbejder frivilligt for menigheden i Nordjylland. - Og det fik jeg lov til, siger Ole Schnell. Glad fordi, som han siger: Der er jo mange andre, som gør et stort arbejde, og vi hjælper hinanden. Den pavelige orden gives alene til lægfolk i den katolske kirke, som har udmærket sig på en helt særlig måde, og selv om Ole Schnell ikke er den eneste dansker, der har opnået den fornemme pavelige gunst, så er det mere end et halvt århundrede siden, ordenen sidst blev tildelt en dansk katolik. Ole Schnell er 66 år og sygeplejerske, og selv om han lod sig pensionere, da han blev folkepensionist for halvandet år siden, er Ole Schnell stadig nem at lokke tilbage til sin gamle arbejdsplads, KamillianerGårdens Hospice, hvor han var sygeplejerske i næsten syv år. Han er stadig på listen over husets nattevagter. - Til foråret er det 40 år siden, jeg begyndte som sygeplejerske, men det var de sidste år, der blev de mest spændende og ikke mindst de mest berigende, siger Ole Schnell, og derfor er jeg jo også nem at lokke, når der er brug for mig. Udvidet altmuligmand I den kirkelige sammenhæng, som altså er den, paven honorerer med den fine orden, er Ole Schnell, hvad han selv kalder for udvidet altmuligmand. Bl.a. tager han sig af kontorarbejde og praktiske ting i forbindelse med menighedens liv, ligesom han er bispedømmets nordjyske webmaster og menighedens regnskabsfører. Ole Schnell har tidligere været kandidat for Kristendemokraterne til både Folketinget og Regionsrådet, og han arbejder stadig for partiet som konsulent.