Nordjysk succes: Færre får farlige infektioner på hospitalet

Hvert år får omkring 300 patienter tilkendt erstatning for at have fået en infektion, mens de har været indlagt.

INDLAND:For mange patienter bliver indlæggelsen på hospitalet længere end beregnet.

Op mod hver tiende pådrager sig en infektion, mens de er indlagt. En infektion, som vel at mærke ikke har noget at gøre med den sygdom, man egentlig skulle behandles for.

Mellem 60.000 og 100.000 patienter rammes hvert år af en såkaldt hospitalserhvervet infektion. Det gør komplikationen til den mest udbredte i det danske sygehusvæsen.

- Infektionsskader er alvorlige, fordi de kan give blodforgiftning. Det kan sprede sig til hele kroppen og forårsage blodpropper og i nogle tilfælde ender det også med, at man må amputere en finger, hånd eller hvor det nu lige er. Det kan være ganske alvorligt, forklarer Karen-Inger Bast, der er direktør i Patienterstatningen, til DR Fyn.

Hvert år modtager omkring 300 patienter erstatning. Og det drejer sig ikke om håndører.

- Det afhænger meget af, hvor alvorlig skaden er, og hvor patienterne er i sit liv. Men i gennemsnit ligger erstatningen på 254.000 kroner, siger Karen-Inger Bast til DR Fyn.

Går ud over samfundet

Siden 2013 har regionerne haft fokus på problematikken. Men det er kun i Region Nordjylland, at man har formået at nedbringe antallet af hospitalserhvervede infektioner.

Det er ikke godt nok, mener Jane Heitmann, der er sundhedsordfører for Venstre.

- Det er bekymrende, at så mange patienter erhverver sig en infektion, mens de er indlagt. Der er brug for et endnu skarpere blik for god hygiejne på hospitalerne, siger hun til DR Fyn.

Heller ikke Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen er tilfreds med situationen.

- Jeg tænker, at det er et meget stort problem, og det er et meget stort emne for forbedring, siger han til DR Fyn og fortsætter:

- En ting er, hvad det koster i erstatninger. Men forestil dig lige, hvad det koster i mere sygdom, sygefravær og også dødsfald. Det her har meget alvorlige konsekvenser. Der skal puttes ressourcer i det – vi har simpelthen ikke råd til at lade være. Det her går ud over vores patienter. Det går ud over vores samfund.

Bedre hygiejne er nøglen

Værst ser det ud i Region Syddanmark. Trods fem års fokus på problematikken er der stadig flere patienter, der får en infektion, mens de er indlagt.

Man ved ikke præcist, hvad årsagen er. Men på Odense Universitetshospital har man en formodning om, at den største smitte fare opstår ved brugen af katetre.

Derfor er hygiejnen enormt vigtig.

- Først og fremmest er det helt afgørende, at man som patient ikke skal frygte at komme hjem med en ny sygdom, når man lige er blevet behandlet for ens primære sygdom, siger Jane Heitmann til DR Fyn og fortsætter:

- Det er helt afgørende, at man ude i regionerne har et skarpt fokus på hygiejne. Det gælder faktisk alt lige fra at vaske hænder, når man har været på toilettet, til at huske at bruge håndsprit - og ikke mindst at instrumenter, gulve og sengetøj er rent.

Udover hygiejnen mener Flemming Møller Mortensen, at der er én anden kernefaktor i denne problemstilling.

- Det gælder selvfølgelig også, at man skal have tiden til at være så omhyggelig som nødvendigt, når det kommer til de procedurer, der ligger omkring ting som katetre og blodprøver. Der er mange elementer, der skal sættes i spil, og der er mange felter, der skal forbedres, siger han til DR Fyn.

I fællesskab har de danske regioner sat et mål om at nedbringe antallet af hospitalserhvervede infektioner med 50 procent inden 2023.

Region Syddanmark har netop besluttet at afsætte fem millioner kroner til bedre hygiejne på sygehusene.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.