Nordjyske banker låner billigere

Men forskellen mellem top og bund er uændret stor

Så meget betaler nordjyske pengeinstitutter i rente på deres gæld. Grafik: Palle Olsen

Så meget betaler nordjyske pengeinstitutter i rente på deres gæld. Grafik: Palle Olsen

NORDJYLLAND:Det er blevet lidt billigere for de større nordjyske pengeinstitutter at låne penge.

Beregninger gennemført af seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet for NORDJYSKE viser, at den gennemsnitlige lånerente på nordjyske bankers og sparekassers gæld er faldet fra omkring 1,8 procent i 2011 til omkring 1,7 procent i første halvår af i år.

- Det betyder, at pengeinstitutter kan låne til en lidt lavere rente og dermed får lidt lavere udgifter på deres gæld, siger Lars Krull.

Forskel er stor

Selv om nordjyske banker og sparekasser altså i gennemsnit låner en smule billigere end sidste år, så er forskellen mellem de pengeinstitutter, der låner til den laveste rente, og dem, der giver mest, uændret stor.

Således betaler Dronninglund Sparekasse i toppen i øjeblikket 2,34 procent i rente på sin gæld, mens Spar Nord i bunden betaler under halvdelen heraf, nemlig 1,03 procent.

- Der er generelt tale om forskelle, der kan mærkes, og som betyder, at de pengeinstitutter, der låner til en høj rente, skal tjene mere på kunderne for at få det samme dækningsbidrag som dem, der låner billigere, siger Lars Krull.

En topscorer er væk

To af topscorerne i rentebetaling blandt de nordjyske pengeinstitutter har opgivet eller er på vej til at opgive selvstændigheden.

I 2011 betalte Sparekassen Farsø med omkring 3,2 procent i rente mest på sin gæld blandt de større nordjyske pengeinstitutter.

Sparekassen var præget af høje nedskrivninger og dårlige resultater og er derfor nu blevet opslugt af Den Jyske Sparekasse.

Og nu er en af de aktuelle topscorer i rentebetaling, nemlig Sparekassen Hvetbo, der også er præget af store nedskrivninger på svage udlån og underskud, på vej til at opgive selvstændigheden.

Hvis det går, som sparekassens ledelse foreslår, vil Sparekassen Hvetbo nemlig snart være fusioneret med Sparekassen Vendsyssel.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.