Nordjyske områder udset til kystmøller

Folketinget peger på Jammerbugt Syd og Sæby til nye mølleparker

Folketinget peger på to områder i Nordjylland til kystvindmøller.  Arkivfoto: Peter Broen

Folketinget peger på to områder i Nordjylland til kystvindmøller. Arkivfoto: Peter Broen

NORDJYLLAND:Af de oprindelige 16 forslag til placering af nye kæmpevindmøller ved de danske kyster er der nu kun otte tilbage, heriblandt to nordjyske, Jammerbugt Syd og Sæby.

Forligspartierne bag forårets energiaftale har efter en høringsrunde besluttet, at de to områder skal med i den videre planlægning for at skabe plads til over 100 nye store kystnære møller.
De øvrige seks områder er Vesterhav Nord, Vesterhav Syd, Sejerø Bugt, Storebælt, Smålandsfarvandet og Bornholm.
Forligskredsen, der omfatter samtlige partier på Christiansborg minus Liberal Alliance, er gået efter de steder, hvor det er billigst at opstille møllerne og producere strøm, oplyser klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).
- Vi har taget den halvdel, der har den bedste økonomi. Jeg går nu i gang med en åben dialog med de kommuner, der har kyststrækninger ud til de arealer, hvor der er mest samfundsøkonomi i at stille møller op, siger han.
Den socialdemokratiske energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil, fastslår at partierne er enige om to primære hensyn.
- Dels skal vi have strømmen så billigt som muligt, dels vil vi gerne have lokal opbakning til projektet.
Men den lokale opbakning kommer det til at knibe med i Jammerbugt, hvor bl. a. Thorupstrand-fiskerne har protesteret kraftigt mod forslaget om at rejse møller ud for Bulbjerg, fordi det er lige oven i deres fiskepladser.
Også Jammerbugt Kommune, grundejerforeninger langs kysten og naturvenner har protesteret massivt.
Fra kystfiskerlaget advarer formand Thomas Højrup om, at en vindmøllepark ud for Bulbjerg vil være direkte ødelæggende for det skånsomme og bæredygtige fiskeri i Jammerbugten.
- Kystfiskerne har gennem generationer opbygget stort kendskab til bundforholdene, og Jammerbugten er et spisekammer af førsteklasses fisk og skaldyr, som er guld værd. Det vil være rigtig ærgerligt, hvis der kommer en vindmøllepark her, siger Thomas Højrup.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.