Udland

Nordkorea har måske indledt udrensning

Fjernelse af hærchef har udløst mange spekulationer om, hvad der foregår omkring den nye nordkoreanske leder.

Nordkorea har måske indledt udrensning

Nordkoreas kommunistparti har fjernet hærchef Ri Yong-ho fra alle hans topposter på grund af sygdom.

Det kan være et tegn på, at landets nye leder, Kim Jong-un, og hans nærmeste rådgivere er ved at rense ud i den øverste elite for at stramme deres greb om det hemmelighedsfulde, stalinistiske regime.

Ri Yong-ho har rang af vicemarskal og havde været generalstabschef for den nordkoreanske hær siden 2009. Fjernelsen af ham er den seneste overraskende udvikling i Pyongyang.

I sidste uge viste Kim sig overraskende på statsligt tv ledsaget af en ung kvinde, og han gav et muntert bifald til letpåklædte kvindelige popsangere.

Ri Yong-ho, der var tæt på Kims diktator-far, blev søndag frataget sine poster, hvilket blev begrundet med helbredsproblemer.

Det sker ofte i Nordkorea, at nogen fjernes med henvisning til sygdom, mens andre pludselig forsvinder og derefter dukker op igen eller kommer ud for en færdselsulykke.

Choi Jin Wook fra Instituttet for National Forening i Seoul vurderer, at der er en politisk forklaring på fjernelse af hærchefen.

- Han er muligvis offer for en udrensning. En intern magtkamp kan heller ikke udelukkes, siger han.

Iagttagere som Choi vurderer, at topofficerer som Ri og andre højtstående funktionærers stjerne er dalende, og at andre personer nyder Kims gunst.

Som et eksempel nævner avisen NK Daily i Sydkorea blandt andre Choi Ryong-hae, der som ikke-militær leder står i spidsen for de væbnede styrkers politiske afdeling.

Ri havde ikke udvist nogle tegn på svækket helbred og blev sidst set offentligt for en uge siden, da Kim Jong-un og højtstående militærfolk besøgte et mindesmonument for Kims farfar, Kim Il-sung, som grundlagde Nordkorea.

Kim Jong-un, der menes at være i 20'erne, overtog magten i landet efter sin far, Kim Jong-il, som døde i december i fjor.

Kim-dynastiet har holdt Nordkorea i et jerngreb siden 1948.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst