Udland

Nordkorea truer med at ophæve våbenhvile

Kina og USA er blevet enige om strammere sanktioner mod Nordkorea, som derfor truer med at opsige våbenhvile.

Nordkorea truer med at ophæve våbenhvile

Nordkorea truer med at opsige den våbenhvile, som Nord- og Sydkorea indgik i 1953.

Truslen kommer, efter at Kina og USA angiveligt er blevet enige om at stramme sanktionerne mod Nordkorea efter en atomprøvesprængning i sidste måned.

Den krigeriske retorik er typisk for det nordkoreanske regime, der også kræver, at Sydkorea og USA indstiller deres årlige fælles militærøvelser.

Nord- og Sydkorea er teknisk set stadig i krig med hinanden, efter at Koreakrigen endte med en våbenhvile i stedet for en fredsaftale i 1953.

I alt kostede krigen cirka tre millioner mennesker livet - størstedelen af dem var civile.

De nordkoreanske trusler kommer efter, at FN-rapporter siger, at USA og Kina står sammen om fordømmelser af nordkoreanernes atomprøvesprængning.

Nordkoreanernes militær siger, at det kan indlede et "præcist" angreb når som helst - uden hensyntagen til våbenhvileaftalen med Sydkorea. Det advarer også om, at det kan slå til med atomvåben for at imødegå USA's nukleare trussel.

Pyongyang harcelerer over de fælles militærmanøvrer, som USA og Sydkorea holder hvert år, og det beskylder USA og dets allierede for at gennemtvinge FN-sanktioner i forbindelse med et "ondsindet" komplot mod Nordkorea.

Den årlige militærmanøvre, der er kendt som "Foal Eagle", blev indledt den 1. marts og fortsætter frem til den 30. april. Den omfatter over 10.000 amerikanske soldater og et langt større antal sydkoreanere.

USA og Sydkorea gennemfører også en stor separat computersimuleret fælles manøvre over en uge i midten af marts. USA har haft en militær styrke baseret i Sydkorea siden Koreakrigen. Det er i dag 28.500 mand.

Sydkoreas første kvindelige præsident, Park Geun-hye, betegnede i sidste uge Nordkoreas seneste atomprøvesprængning som en trussel mod det koreanske folk.

- Nordkoreas atomprøvesprængning er en udfordring for det koreanske folks overlevelse og fremtid, sagde Park efter Nordkoreas unge leder Kim Jong-un gennemførte landets tredje atomprøvesprængning.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.