Udland

Nordkoreansk soldat flygtede gennem grænsezonen

En nordkoreaner havde held til at krydse minefelter, pigtråd og skydeklare soldater i grænsezone.

US bomber lands in S. Korea in show of force Foto: Scanpix/Chief Master Sgt. Kyeong Ryul

US bomber lands in S. Korea in show of force Foto: Scanpix/Chief Master Sgt. Kyeong Ryul

En nordkoreansk soldat hoppede torsdag af til Sydkorea ved at foretage en helt usædvanligt flugt over en af verdens bedst bevogtede grænser.

Soldaten krydsede den militære demarkationslinje, som løber mellem de demilitariserede zoner mellem Nord- og Sydkorea. Landene er teknisk set stadig er i krig, da konflikten mellem dem i årene 1950-53 sluttede med en aftale om en våbenhvile. En fredstraktat er aldrig indgået.

Der flygter gennemsnitligt over 1000 nordkoreanere årligt til Sydkorea. De fleste flygter via Kina, og det er sjældent, at en nordkoreaner har held til at krydse gennem grænsezonen ved demarkationslinjen. Den er stærkt mineret, fyldt med pigtråd og med soldater klar til at skyde på begge sider.

En lignende flugt gennem grænsezonen skete dog i juni 2015.

- Soldaten var ubevæbnet, og der blev ikke åbnet ild, siger en talsmand for det sydkoreanske militær.

I en udtalelse fra den militære stabsledelse i Sydkoreas militær hedder det, at "soldaten omkring klokken 10.00 (klokken 03:00 dansk tid) krydsede den østlige del af frontlinjen."

- Han er ved at blive afhørt om, hvorfor han valgte at flygte, hedder det videre.

Flugten kommer efter en række andre opsigtsvækkende og vellykkede flugtforsøg. Samtidig sker den på et tidspunkt, hvor det nordkoreanske regime fortsætter med at trodse det internationale samfund med atomprøvesprængninger og missiltest.

Nordkoreas viceambassadør i Storbritannien hoppede sidste måned af sammen med sin kone og sin søn. Afhopningen var en af de mest opsigtsvækkende fra den totalitære stat i de senere år.

Thae Yong Ho, der var rådgiver og ambassadørens stedfortræder på den nordkoreanske ambassade i London, siger, at baggrunden for hans afhopning er "afsky over for Kim Jong-uns (Nordkoreas leder, red.) regime samt hans beundring for Sydkoreas frie og demokratiske system."

Viceambassadøren er den mest højtstående nordkoreanske diplomat, der nogensinde er afhoppet.

I april lykkedes det 12 nordkoreanske kvindelige tjenere i en restaurant i Kina at flygte til Sydkorea sammen med deres chef.

Næsten 30.000 nordkoreanere er flygtet fra fattigdom og undertrykkelse i deres hjemland og har søgt tilflugt i Sydkorea.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.