Norge har fået en borgerlig trekløverregering

Efter 12 dages forhandlinger kan statsminister Erna Solberg søndag præsentere sin nye mindretalsregering.

Ritzau
Norges statsminister Erna Solberg præsenterer søndag sin nye borgerlige trekløverregering, som foruden hendes eget parti, Høyre, består af Fremskrittspartiet og Venstre. Foto: Scanpix/Jim Watson/arkiv
Politik 14. januar 2018 16:16 - Opdateret 14. januar 2018 18:58

De tre partier Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre er søndag blevet enige om et regeringsgrundlag, og dermed har Norge fået en ny borgerlig mindretalsregering.


Statsminister Erna Solberg fra Høyre havde ellers en drøm om en flertalsregering, men Kristelig Folkeparti, der også var støtteparti før valget, ville ikke med i regering.
Der har også været uenigheder internt i Venstre om regeringsdeltagelsen. Men på et fælles pressemøde glæder de tre regeringspartiers partiformænd sig over regeringsgrundlaget og samarbejdet.
- Disse tre partier har et fælles værdigrundlag. Vores fælles mål er, at Norge skal være et samfund med muligheder for alle, siger Erna Solberg på pressemødet, hvor hun betegner den nye regering som "blågrøn".
Hun udstikker seks udfordringer, som den nye regering ser som centrale for Norge.
Det drejer sig blandt andet om at omstille norsk økonomi for at skabe vækst, opfylde Norges klimaforpligtelser og sikre gode velfærdsordninger i en tid, hvor nordmændene bliver ældre og ældre.
Forhandlingerne om regeringsgrundlaget blev indledt 2. januar. Fredag rapporterede tv-stationen NRK, at der var opnået enighed blandt de tre borgerlige partier. Det viste sig dog, at der fortsat var nogle knaster.
Norge har de seneste fire år haft en regering bestående af Høyre og Fremskrittspartiet, som havde støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti.
Men Kristelig Folkeparti har ikke ønsket at være deltager i den nye regering.
/ritzau/NTB

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...