Norge vandt kampen om silden

Prisen for årets bedste sildemarinade gik for første gang til Norge

HIRTSHALS:For første gang nogensinde måtte Hirtshals Kulinariske Sildelaug i går uddele prisen som årets sildeminør til broderlandet Norge. Det lykkedes nemlig kokkelærling Mothita Larsen fra Bergen at slå de øvrige syv kokke fra Danmark, Sverige og Norge i dysten på at kreere den bedste marinade til årets sild. Silden fik dommerbedømmelsen: "fine farver, godt håndværk, fin sødme, god konsistens, lidt ud over det sædvanlige - men måske lidt for meget eddike". Mothita Larsen afslørede, at der i vindermarinaden blandt andet var blandet stjerneanis, fennikel, løg, små gulerødder, dild og peber. Årets tema for den marinade, silden fra firmaet P. Lykkeberg skulle svømme i, var eventyr. Og det eventyrlige kunne justitsminister Lene Espersen, der var blandt dommerpanelet, sagtens fornemme. - Jeg fik associationer i retningen af en ø i Det Indiske Ocean, og jeg synes, marinaden var spændende med en smag af lakrids, forklarede Lene Espersen, som tilføjede, at hun holder meget af at spise sild. - Jeg forsøger mig af og til hjemme med forskellige marinader og lærer - især af min mor - nogle gode opskrifter, fortalte Lene Espersen, der stolt vendte "hjem" til Hirtshals for en stund for sammen med blandt andre teaterchef Per Pallesen og skuespiller Trine Gadeberg at sætte fokus på silden tilsat en snert af Hjørring Revyen og Hirtshals som fiskeriby. - Jeg tror, det er vigtigt at bevare traditionen omkring at spise sild, men samtidig er det nødvendigt med nytænkning for at få de yngre generationer til at interessere sig for silden. Og det kan disse forskellige marinader være med til, mente Lene Espersen. Årets Sild går nu i produktionen og sælges fra 9. maj.