Norge vil igen spare på oliepengene efter coronaens indhug

På grund af coronakrisen har Norge brugt flere oliepenge ned normalt. Fra næste år skrues der igen ned.

Norge lægger i 2022 op til at bruge 322,4 milliarder norske kroner fra landets oliefond. Fonden har en værdi af omkring 11.500 milliarder norske kroner. (Arkivfoto)

Norge lægger i 2022 op til at bruge 322,4 milliarder norske kroner fra landets oliefond. Fonden har en værdi af omkring 11.500 milliarder norske kroner. (Arkivfoto)

OSLO:Den norske regering vil næste år skrue ned for brugen af oliepenge, så det vender tilbage til et niveau fra før coronakrisen.

Det oplyser det norske finansministerium tirsdag i en pressemeddelelse.

Her fremgår det af et forslag til et statsbudget for 2022, at der lægges op til at bruge 322,4 milliarder norske kroner fra landets enorme oliefond. Det er 84,4 milliarder norske kroner mindre end i budgettet for i år.

Årsagen er, at den norske økonomi går bedre end ventet efter godt halvandet år med udgifter på grund af coronapandemien.

Beløbet for 2022 svarer til cirka 2,6 procent af den norske oliefond.

Det ligger sig dermed pænt under Norges vejledende grænse på maksimalt at bruge 3 procent af oliefondens værdi om året.

Idéen med grænsen er, at den norske oliefond årligt ventes at vokse med omkring 3 procent i renter. Ved at holde sig under grænsen bruger man dermed kun renterne og ikke selve oliefonden.

Loftet er dog fleksibelt, og det er meningen, at staten skal kunne bruge flere penge i krisetider - såsom coronapandemien.

Både i 2020 og 2021 overskred Norges statsbudget grænsen på 3 procent.

Oliefondens værdi lyder i dag på knap 11.500 milliarder norske kroner.

Nøgletallene for forslaget til Norges statsbudget i 2022 er blevet fremlagt af finansministeriet klokken 08.00 tirsdag morgen. Det sker for at sikre lige adgang til tal, der kan påvirke markederne.

Hele regeringens forslag til budgettet for 2022 offentliggøres klokken 10.00.

Det er den siddende statsminister Erna Solbergs regering, der har stået for at udarbejde forslaget. Solbergs regering træder dog snart af, efter at magten er skiftet i Norge som følge af valget i september.

Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet bliver ny statsminister, og det er hans regering, der skal finde ud af, hvordan det endelige statsbudget skal se ud.

Det er også hans regering, der skal få budgettet stemt igennem i det norske parlament, Stortinget.

/ritzau/NTB

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.