Udland

Norsk millardfirma mistænkes for at bestikke topminister

Avis bringer nye belastende korruptionsoplysninger om gødningsselskabet Yara. Men hovedpersonen er død.

Norsk millardfirma mistænkes for at bestikke topminister

Det norske gødningsselskab Yara sættes nu i forbindelse med endnu en spektakulær sag om bestikkelse.

Milliardkoncernen skal ved hjælp af fiktive fakturaer have overført 1,5 millioner dollar - over otte millioner kroner - til Shokri M. Ghanem, tidligere premierminister, olieminister samt topchef i Libyens statslige olieselskab.

Det skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge de detaljerede informationer, som avisen har fået adgang til, blev beløbet overført til en konto kontrolleret af et nært familiemedlem til Ghanem i den schweiziske storbank UBS.

Bestikkelsen var, påstår avisen, camoufleret som overbetaling for gødning via en række selskaber.

Politiet har efter razziaer hos det schweiziske handelsfirma Balderton og et andet firma i alpelandet fundet dokumentation for den lyssky transaktion.

For Ghanem kommer de nye oplysninger ikke til at betyde hverken fra eller til. Han blev for snart et år siden fundet død i Donau-floden i Østrig.

- Jeg har ingen kommentarer til disse oplysninger, siger advokat Bjørn Stordrange, der repræsenterer Ghanem-familien i Norge.

Det var Yara selv, der i 2011 oplyste Økokrim, det norske bagmandspoliti, om mulig bestikkelse i forbindelse med et projekt i Libyen. Det skete tre år efter, at en af koncernens topchefer, Tor Holba, internt var begyndt at tale om mulig bestikkelse.

En granskning førte også til mistanke om korruption i Indien. Det endte med, at Økokrim sigtede Yara for grov korruption i begge sager.

Tor Holba er sigtet i sagen fra Libyen og det samme er tidligere koncernchef Thorleif Enger og finansdirektører Hallgeir Storvik. De tre afviser alle korruptionsanklagerne.

Hverken Yara eller Økokrim vil kommentere de nye oplysninger om en millionoverførsel til Schweiz.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.