Udland

Norsk regeringsindgreb stopper oliekonflikt

Den norske beskæftigelsesminister tvinger de strejkende olie- og gasarbejdere i arbejde med regeringsindgreb.

Norsk regeringsindgreb stopper oliekonflikt

Den norske regering griber ind i oliekonflikten og sætter en stopper for strejken blandt de ansatte på olie- og gasfelterne og for arbejdsgivernes planlagte lockout for at forhindre en total nedlukning af olie og gasproduktionen.

Det meddeler den norske beskæftigelsesminister, Hanne Bjurstrøm, kort efter midnat natten til tirsdag.

- Jeg var nødt til at tage denne beslutning for at forsvare Norges vitale interesser. Det var ikke noget nemt valg, men jeg måtte tage det, siger beskæftigelsesministeren efter et møde med fagforeninger og den norske olieindustriorganisation.

Leif Sande, der er leder af fagforeningen Industri Energi, som repræsenterer mere end halvdelen af de 7000 platformsarbejdere, siger, at arbejderne vil gå tilbage til arbejdet med det samme.

- Det er meget trist. Strejken er forbi, siger han.

Statoil regner med at kunne få produktionen op at køre igen meget hurtigt.

- Det kan tage mellem en eller to dage at få produktionen startet, og Statoil regner med at have alle felter tilbage i fuld produktion inden for en uge, lyder det i en erklæring fra selskabet.

Norske olie- og gasarbejdere er verdens bedst betalte med gennemsnitslønninger på omkring 1.089.000 kroner om året.

Platformsarbejdere har 16 arbejdsuger om året, men peger på hårde arbejdsbetingelser som grund for deres krav om en pensionsalder på 62 år. Arbejdsgiverne har blankt afvist kravene.

Det har været vigtigt for den norske regering at bevare Norges image som en pålidelig leverandør af energi, men analytikere har kritiseret den norske koalitionsregering ledet af Arbejderpartiet for at være for langsomme til at gribe ind.

Omkring 10 procent af de 7000 platformsarbejdere har været i strejke siden 24. juni. Strejken har fået den norske olieproduktion til at falde med 13 procent, mens gasproduktionen er blevet reduceret med 4 procent.

Norge er verdens ottendestørste olieeksportør.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.