Udland

Norsk topobservatør: Frygtelig vold i Syrien

Volden i Syrien er det værste, jeg har set, siger lederen af observatørstyrken, nordmanden Robert Mood.

Norsk topobservatør: Frygtelig vold i Syrien

Volden i Syrien koster hver dag adskillige mennesker livet, og nu siger lederen af observatørstyrken, nordmanden general Robert Mood, at situationen i landet er blevet langt værre, end han på forhånd havde frygtet.

- Brugen af vold er det værste, jeg har set i løbet af mine år i internationale operationer, siger Robert Mood til det norske medie NRK.

Han beskriver situationen som helt uacceptabel og siger, at der hver dag sker frygtelige hændelser.

- Civile kvinder, børn og ældre er fanget i kvarterer i byer, fordi granater vælter ned over dem, og fordi snigskytter skyder døgnet rundt, siger generalen.

- Samtidig mangler man elektricitet, vand og basisfaciliteter som skoler og sygehuse. Der er ikke læger på plads, der kan redde liv, når en granat slår ned nær mennesker. Så det er en frygtelig situation for befolkningen, siger Robert Mood til NRK.

Observatørstyrken, som han står i spidsen for, har flere gange oplevet at blive beskudt. Mood tror dog først og fremmest, at det har været advarselsangreb.

- En stor del af den vold, som har ramt os, tror jeg faktisk har været kalkuleret - på den måde, at det har været beskeder om, at vi ikke skulle komme nærmere, men ikke nødvendigvis alvorlige overlagte forsøg på at tage liv, siger Robert Mood.

Styrken er ubevæbnet, og den norske general tror ikke, at løsningen er at bevæbne observatørerne.

- Det at være et ubevæbnet observatørkorps er en styrke i sig selv. Hvis vi får våben, vil vi i langt højere grad blive opfattet som et legitimt mål for de mennesker, som har våben og eksplosiver, siger Robert Mood.

De 300 FN-observatører i Syrien er holdt op med at bevæge sig rundt i landet, hvor de har til opgave at observere, om våbenhvilen fra den 12. april overholdes.

Beslutningen er truffet, fordi vold mod observatørerne har gjort det umuligt at udføre opgaverne.

/ritzau/