Norske rederier i åben strid

Fjord Line beskylder Color Line for ulovlig konkurrence ved at uddele gratisbilletter

Der er ingen tårer eller klagesang hos de handlende i Hirtshals i kølvandet på Color Lines meddelelse om, at ruten Oslo-Hirtshals lukker.
Arkivfoto: Hans Ravn

Der er ingen tårer eller klagesang hos de handlende i Hirtshals i kølvandet på Color Lines meddelelse om, at ruten Oslo-Hirtshals lukker. Arkivfoto: Hans Ravn

HIRTSHALS/NORGE:Krigen om færgepassagerne i Norge spidser til. Fjordline beskylder Color Line for at misbruge deres dominerende stilling ved at uddele gratisbilletter på stribe, men det formål at knuse konkurrenten økonomisk. Ifølge den norske avis Bergens Tidende sender Color Line gratisbilletter med posten, tilbyder pensionistforeninger gratis rejser, samt uddeler fribilletter i en lind strøm fra taxfreebutikkerne om bord. Informationsdirektør Helge Otto Mathisen fra Color Line oplyser til den norske avis, at halvdelen af de rejsende på ruten mellem Hirtshals-Stavanger og Bergen har sejlet gratis i januar måned, og billedet er det samme i februar. Den norske konkurrencestyrelse er blevet gjort opmærksom på situationen, og ordningen kan være i strid med reglerne. I forvejen er de norske konkurrencemyndigheder i fuld gang med at undersøge om Color Line dumper priserne. Den undersøgelse har nu stået på i omkring ni måneder, men sagen forventes at være afsluttet om tre måneder, og før ønsker myndighederne ikke at kommentere sagen. Color Line deler de gratis billetter ud for at tiltrække kunder i en periode, hvor der er god plads på flere af afgangene fra Norge til Danmark. Informationschefen understreger, at det slet ikke drejer sig om at udkonkurrere Fjord Line. Konkurrenten er dog ikke i tvivl om, at uddelingen af de gratis billetter kun har et formål nemlig at slå Fjord Line ihjel. Fjord Lines adm. direktør Ove Solem, som i øvrigt har en fortid hos Color Line, tvivler på, at Color Line tjener penge i øjeblikket. Han har regnet ud, at Color Line har tabt mellem 80 og 100 mio. kr. på færgeruten mellem Bergen, Stavanger og Hirtshals i løbet 2005, men det afviser Color Line. Informationsdirektør Helge Otto Mathisen slår fast, at Color Line har overskud, og der bliver løbende sendt rapporter til konkurrencemyndighederne. Mathisen mener, at Fjord Line i stedet skulle begynde at koncentrere sig om deres egen forretning. Uddeling af gratis billetter over en længere periode kan være et forsøg på at skaffe sig en dominerende markedsposition, men brugen af gratisrejser som et introduktionstilbud er meget almindelig. Color Line har markedsført "Prinsesse Ragnhild", som sejler på ruten mellem Bergen, Stavanger og Hirtshals siden efteråret 2004. Første sejlads var 27. april sidste år.