Norske stewardesser: Ikke nogen god aftale

De har sagt ja til spareaftalen med SAS, men kun for at redde selskabet, siger norsk kabinepersonale.

Norske stewardesser: Ikke nogen god aftale

Det handler om at holde SAS flyvende - af hensyn til både kunder og arbejdspladser.

Sådan lyder budskabet fra Anneli Nyberg, lederen af det norske kabinepersonale i fagforeningen SNK, som natten til mandag underskrev en aftale med SAS om spareplanen, der skal forhindre en truende konkurs.

Det var dog med blandende følelser, at Anneli Nyberg - som den første af de i alt otte fagforeninger, som SAS forhandler med - indgik aftalen med den fællesskandinaviske flykoncern.

- Det er ingen god aftale. Vi har gjort det for at redde selskabet, siger hun til det svenske nyhedsbureau TT.

- Man kan ikke sige, at man er glad. Det handler om at forsøge at redde vores job og give vores passagerer tryghed for, at de kan flyve med os i morgen, tilføjer Anneli Nyberg.

I forhandlingerne, som finder sted i SAS-huset i Københavns Lufthavn, var det især de lavere lønninger i spareplanen, som parterne havde svært ved at enes om, lyder det.

Fratrukket pension tjener hver ansat i luftfartsselskabet i snit 43.925 danske kroner om måneden. Udregningen, der er lavet af den svenske avis Dagens Industri, omfatter ikke ledelsen i det økonomisk hårdt pressede selskab.

Ledelsen i SAS kræver, at de ansatte går 15 procent ned i løn. Men spørgsmålet er, om det er tilstrækkeligt til at gøre SAS lønsomt igen.

På spørgsmålet om, hvordan de ansatte mon kommer til at opleve aftalen, svarer Anneli Nyberg:

- De fleste er vel bare lettede over, at der sker noget, og at man har en arbejdsplads, siger hun - uden at ville oplyse detaljer i aftalen.

SAS' norske kabinepersonale er organiseret i to forskellige fagforeninger - Norske Kabinforening (NKF) og SAS Norge Kabinforening (SNK), og det er kun SNK, flyselskabet er nået til enighed med indtil videre.

Ved 4-tiden natten til mandag er der intet nyt fra de andre forhandlinger, som efter alt at dømme stadig foregår.

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.