Nu ændres lov om forældremyndighed til drabsdømte

Hvis det er bedst for barnet, kan en drabsmand fortsat få forældremyndighed. Men det skal ikke ske automatisk.

Hvad er bedst for børnene, når far har dræbt mor? Er det at blive hos far eller komme et andet sted hen?

Fremover skal hensynet til barnet veje tungere i de svære sager, hvor den ene forælder dræber den anden. Det er samtlige partier i Folketinget blevet enige om torsdag.

Lovændringen kommer efter en meget omtalt sag, hvor 41-årige Anders Bård Larsen sidste år blev idømt 12 års fængsel for at dræbe sin 39-årige kæreste, Hafida Bourouih, der var mor til parrets to børn.

Statsforvaltningen gav ham forældremyndigheden over begge børnene til stor frustration for den dræbte mors familie.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) siger om torsdagens aftale:

- Når vi har at gøre med de tragiske tilfælde, hvor en forælder dræber en anden, så skal der ikke herske tvivl om, at barnets tarv kommer før mors ellers fars krav på forældremyndighed.

- Udgangspunktet skal altid være, hvad der er bedst for barnet. Derfor er jeg tilfreds med, at alle Folketingets partier i dag er blevet enige om at ændre loven, siger Karen Ellemann.

Statsforvaltningen får nu i alle tilfælde, hvor den ene forælder har forvoldt den anden forælders død, til opgave at efterprøve, hvad der er bedst for barnet i relation til forældremyndigheden.

Statsforvaltningen skal således i hvert enkelt tilfælde vurdere, om den efterlevende forælder er egnet til at beholde forældremyndigheden.

Samtidig afskaffes den lovbestemte fortrinsstilling, som den efterlevende forælder i dag har til at få forældremyndigheden.

Afskaffelse af fortrinsstillingen understreger, at der altid i overensstemmelse med det generelle udgangspunkt i loven skal foretages en konkret vurdering af barnets bedste i relation til forældremyndigheden.

Dermed udelukker torsdagens aftale altså ikke, at den forælder, der dræber den anden, kan få myndigheden over børnene. Det kan ske, hvis Statsforvaltningen vurderer, at det er bedst for barnet.

På baggrund af aftalen forventer social- og indenrigsminister Karen Ellemann, at regeringen allerede til december fremsætter lovforslag om ændring af forældreansvarsloven.

De nuværende regler om forældremyndighed i forbindelse med forældredrab findes i forældreansvarslovens § 15.

Her fremgår det, at forældremyndigheden som udgangspunkt - medmindre afgørende hensyn til barnet taler imod - skal blive hos den tilbageværende forælder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.