Forurening

Nu bevist: Økologi er sundest

De fleste er godt klar over, at jeg som Grøn Guide går ind for, at man ikke skal sprøjte grøntsager, at vi skal have ordentlig dyrevelfærd osv. Men måske ikke hvorfor. Nu foreligger den første videnskabelige undersøgelse af forskellen på økologiske grøntsager og grøntsager dyrket med giftstoffer. Ifølge en af forskerne bag undersøgelsen, Lars O. Dragsted, så har de økologiske grønsager en højere koncentration af såkaldte flavonoider, som er naturlige antioxidanter. Stofferne optages i kroppen, når vi spiser grønsager, og kan have en sundhedsfremmede virkning. Jeg er glad for undersøgelsens resultater, men min holdning stammer andet steds fra. Det er kun de seneste 40 år, at vi for alvor har set brugen af giftige sprøjtemidler til fremstilling af mad. Dvs. det er kun i en brøkdel af den tid mennesket har eksisteret, at man har fundet på disse skøre narrestreger. Og reklamefolkene er så smarte, at man i dag kalder de grøntsager der er dyrket med gift for konventionelt dyrkede, altså de almindeligt dyrkede, og dem uden gift for noget så fremmed som økologisk! Hvis man byttede om, som ret var, så de almindelige grøntsager var dem uden gift, og dem med gift skulle hedde "dyrket med gift", så kunne det godt være at flere foretrak sunde og "almindelige" grøntsager og altså uden gift. Nu er det ikke den velovervejede fornuft, der har fået menneskene til at blande gift og madvarer, for enhver idiot er klar over, at det er en skidt idé. Nej, bønderne har åbenbart en mulighed for at tjene lidt ekstra ved at sprøjte deres marker, frem for at være dygtige jordbrugere, der arbejder på naturens præmisser, og vi forbrugere har så lav en moral, at vi elsker at købe det der er billigst. Den lille økonomiske gevinst er desværre kun en gevinst på meget kort sigt. Hver ottende vandboring er lukket her i Danmark som følge af gift i grundvandet, og det er temmelig mange. Og hvad har det mon kostet? Og hvad vil det koste i fremtiden, når vi ikke bare kan lukke forgiftede vandværker og bygge nye, men bliver nødt til at rense vores drikkevand før vi drikker det? Det er svært at sætte tal på, men givet er det, at hvis denne udgift blev regnet ind i de sprøjtede grøntsagers pris i dag, så var de ikke længere billigst. Mærkeligt, at vi er så dumme, at vi vælger at tisse i bukserne for at få varmen. Til dem, der ikke mener at have råd til at købe økologiske varer, vil jeg sige, at lidt mindre kød som regel vil være både sundere og samtidig netop give råd. At jeg personligt foretrækker økologiske madvarer og gerne betaler lidt ekstra for dyrevelfærd, skyldes, at jeg ikke kan lukke øjnene for løgnen. For mig er det en løgn, som jeg netop har beskrevet, at sprøjtede grøntsager er billigere end økologiske, og jeg kan ikke bare glemme, når jeg ligesom vores fødevareminister ser hvordan man f.eks. transporterer heste gennem Europa. Jeg tror, at vi generelt vælger de billigste og dermed sprøjtede grøntsager fordi vi ikke kan se sprøjtemidlerne, ligesom vi heller ikke ser når dyrene ikke trives, når hønsene kun har få cm at gå på osv…, vi kan lade, som om vi ikke rigtig ved det. Men det giver god samvittighed at tage hensyn til naturen, ligesom det giver god samvittighed at opføre sig ordentligt i det hele taget. Så når vi nu har fået videnskabeligt bevis for, at der er mere sundhed i økologiske madvarer, så er det ikke længere kun af ideologiske årsager at man behøver at vælge økologisk, men også af almindelig og kærlig omtanke for sig selv og dem man holder af. Børnene for eksempel. Hvis nu den lokale købmand, supermarked, Superbest eller hvad de nu hedder, ikke har ret mange økologiske varer på hylderne, så efterspørg dem. Så skal de nok komme. Per Thornberg er Grøn Guide i Kvarterværkstedet, Aalborg Øst. E-mail: PTH-teknik@aalborg.dk