Nu bliver de endnu mere kreative på Knivholt

Oppe under loftet skal kunsten og kunsthåndværket udvikle sig - og alle kan være med

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:Et kreativt rum er ved at blive etableret på Knivholt. Det kreative rum bliver placeret på 1.salen over Karlekamrene. Driften af lokalerne kommer den nyetablerede Knivholt Kunstforening samt Knivholt Hovedgård til at stå for i fællesskab.

- Vi var aldrig kommet i gang uden den store opbakning fra Fonde idet projektet er støttet af LAG Vendsyssel. Distriktsudvalget, Kattegat Silo Fonden og ENV Fonden. Alene havde vi ikke formået at løfte opgaven økonomisk. Vi forventer at lokalerne er klar til indflytning lige efter nytår, fortæller Olav B. Madsen, der er tovholder på projektet

Baggrund og relevans

Ønsket om at etablere Det kreative rum på Knivholt skyldes en kombination af flere faktorer.

Først og fremmest er Foreningen Knivholts vision at gøre den gamle hovedgård til et aktivt mødested for hele Vendsyssel. Det skal ske ved at videreudvikle det høje aktivitetsniveau på Knivholt, og fortsat arbejde for at forbedre rammerne for arrangementer og aktiviteter. På nuværende tidspunkt kan Knivholt imidlertid ikke tilbyde den kapacitet, som efterspørges fra både brugere og foreninger i hele området.

Knivholt er beliggende lige i kommunens centrum og i naturskønne omgivelser. Den besidder samtidig en kulturel og historisk værdi, som ikke findes i områdets øvrige faciliteter. Knivholt har igennem de sidste årtier udviklet sig til at være et af kommunens centrale samlingspunkter for aktiviteter, der omhandler kultur, natur og historie.

Formål med projektet

Det umiddelbare formål med projektet er at få etableret Det kreative rum, der imødekommer de behov, der er for at kreative sjæle mødes og inspirerer hinanden for at udvikle kunst og kultur i alle kroge af området. Især fra de mindre samfund idet der ofte mangler sparring. Derudover er formålet at få etableret et rum, hvorfra kunstens oplevelsesmæssige og læringsmæssige potentiale kan formidles via et stigende aktivitetsniveau.

Endelig er det intentionen, at centret skal kunne anvendes som platform for undervisning af både børn og voksne.(Kunstskole) På sigt skulle den undervisning være af en sådan kvalitet, at det kunne blive en blåstempling for et videre forløb.

Vores succeskriterium er, at der i de kommende år skabes en levendegørelse af herregården med arbejdende værksteder til glæde for både turister og lokale borgere. Vi håber ligeledes at brugerne vil være med til at udvikle et Nordisk Art festival Vendsyssel, hvor Frederikshavn står i kunst og kunsthåndværkets tegn

Projektindhold

Vi ønsker med dette projekt at kunne etablere et forum, hvor hele egnens indbyggere – børn som voksne – kan opleve fællesskabet og inspirationen omkring alle former for kunst og håndværk.

Projektets hovedaktivitet er således at etablere Det kreative rum på 1.salen i et uudnyttet loftslokale over de to karlekamre. Loftsrummet er på 90 m2, hvilket giver yderst interessante anvendelses muligheder, idet at der er god sammenhæng til den gamle smedje, træværkstedet samt stenhuggerafdeling. Disse værksteder benyttes i dag af omkring 30 seniorer.

Derudover er der etableret et Galleri - i den gamle hestestald, som vi håber at folk har lyst til at udstille i, således at der opstår en række arrangementer.

Loftets størrelse gør det muligt at afholde kurser for skoleklasser m. v. Der skal være en række aktiviteter, som folk skal kunne tilmelde sig til, eller blot dukke op til.

Med etableringen af et kunst- og håndværkscenter på Knivholt hovedgård skal der skabes et forum, hvorfra viden om kunst og håndværk udspringer og forgrenes, samtidig med at det kan samle befolkningen på tværs af generationer.

Målgruppe

Målgruppen for Det kreative rum er alle, dvs. kommunens børn, unge, voksne, daginstitutioner, skoler og som tema på lejrskole - og voksne. Vi ønsker at alle kan få lettere adgang til at blive inspireret og udøve alle former for kunst og håndværk.

Derudover ønsker vi, at Det kreative rum skal være et sted, som alle borgere og turister skal kunne bruge og besøge. Der skal afholdes arrangementer, som appellerer bredt. Både til de udøvende og dem der bare har lyst til at komme og blive inspireret.

Geografisk spreder brugerne af Knivholt sig ud over kommunegrænsen. Vi har mange besøgende foreninger og brugere. De søger til Knivholt, fordi der er stemning og nogle faciliteter, som det ikke er muligt at finde hverken i de små byer eller i Frederikshavn.

En væsentlig pointe er at Knivholt vitterlig er ”Folkets Herregård”. Det er et yndet besøgsmål for mange brugere fra hele området, ligesom det i høj grad er brugerne der er med til at udvikle Knivholt. Gården har således en meget stærk forankring i området og befolkningen.

Vi har kontakt med kunsthåndværksrådet om brugen af vore store lader for deres medlemmer der kunne anvendes til store værker som man ikke havde plads til at udføre hjemme (der er mulighed for at bo på stedet), hvilket giver mulighed for gæster kan følge værkernes tilblivelse løbende og være med til at inspirere de øvrige brugere af stedet.

Det nye ”Kreative Rum” vil fremover kunne danne ramme for en lang række forskellige aktiviteter for befolkningen, hvorved det vil blive et aktivt sted, der bidrager til den fortsatte udvikling af aktiviteter i Vendsyssel.

Udover 18 lokale kunstnere består arbejdsgruppen af vores seniorkonsulent Chresten Sloth Christensen, Olav Madsen(Knivholt) samt Lotte Dyhrberg der er uddannet på kunstakademiet i San Francisco. Hun har boet i USA i 30 år og arbejdet med kunst i alle årene. Både hende og hendes amerikanske mand underviser i kunst. Kunsten er deres levebrød. De flytter til Danmark sidst på året. De vil gerne være en del af fællesskabet og undervise og inspirere brugerne af det nye værksted.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.