Frederikshavn

Nu bliver Mælkevejen grøn

Daginstitution plantede buske til at gemme sig i eller spise af - En gave fra Matas Miljøfond

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Mange små skovle gravede ud til en sommerfuglebusk. Foto: Kim Dahl Hansen

FREDERIKSHAVN:Matas Miljøfond vil gerne være med til at gøre børns legepladser til et grønnere sted at være.

For snart to år siden flyttede børn og personale ind i en helt ny institution på Peter Wessels Vej. Børnehuset Mælkevejen hedder institutionen til cirka 100 børnehavebørn og 40 vuggestuen.

Bygningen fungerer fint, men den ligger på en stor bar grund. Siden indflytningen er der selvfølgelig indrettet legehjørner og plantet nogle træer og lidt blomster.

Men der mangler noget grønt.

Derfor var det med stor taknemmelighed, at børn og medarbejdere forleden holdt Store Plantedag. Matas Miljøfond havde nemlig opfyldt institutionens ønske om 4.000 kroner til træer, buske og andre planter.

Et voksent kastanjetræ

- Der går måske ti år, inden legepladsen er rigtig grøn, så vi havde ønsket os et stort ”voksent” træ. Knapt halvdelen af pengene er således gået til et stort kastanjetræ, fortæller daglig pædagogisk leder på Mælkevejen, Marianne Pape.

Til det cirka fem meter høje træ skulle der graves et rigtig stort hul, og børnene flokkedes omkring hullet for at følge med.

Andre steder på legepladsen blev der gravet mindre huller til frugtbuske som ribs, solbær, hindbær og brombær. Bærrene kan bruges til at pynte kager med, som sunde snacks eller måske til saft eller marmelade.

Dus med dyr

Der er også store forventninger til sommerfuglebuske, der er flotte at se på og som tiltrækker masser af sommerfugle.

- Børn har meget fornøjelse af at undersøge dyrelivet, så vi håber, at de mange nye planter kan tiltrække smådyr og insekter.

- Vi ved, at børn har brug for kroge, hvor de kan ”gemme” sig og lade fantasien blomstre i deres lege. Det bliver nemmere, når der er buske at gemme sig bagved, siger Marianne Pape.

Skyggepladser

Med den varme og solrige sommer i frisk erindring er det forståeligt, at børnene har brug for skyggepladser. Indtil træerne vokser sig store har Børnehuset Mælkevejen fået opfyldt et ønske om et såkaldt flextent, der fortrænger UV-stråler. Det kan flyttes efter behov.

Medarbejdere med haver har været i gang med at rydde op og dele i deres egne stauder. Det kommer også institutionen til gavn i form af nye gamle planter som for eksempel hortensia og elefantgræs.

Matas Miljøfond administreres i samarbejde med naturvejledere og Danmarks Naturfredningsforening. Siden fonden blev oprettet for 20 år siden har flere end 2.000 legepladser blevet grønnere.

toen

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst