Nu er der flere fede end undervægtige

641 millioner mennesker verden over har et BMI-tal over 30

Arkivfoto
London 1. april 2016 07:12 - Opdateret 1. april 2016 13:34

LONDON: Overspisning er på global plan blevet et større problem end hungersnød. Flere mennesker er nu i kategorien ”fed”, når de træder op på vægten, end i kategorien ”undervægtig” målt ud fra BMI-tallet.

Det viser den største undersøgelse, der nogensinde er blevet lavet af BMI (Body Mass Index). Og det bliver kun værre, lyder det i konklusionen på studiet, der er offentliggjort fredag i det medicinske tidsskrift The Lancet.

Voldsomme konsekvenser

I alt 641 millioner mennesker på verdensplan havde i 2014 et BMI-tal på 30 eller derover, hvilket svarer til fedme-kategorierne. 40 år tidligere i 1975 vejede 105 millioner mennesker ind i den kategori.

- Det vil have sundhedskonsekvenser i proportioner, vi slet ikke aner, siger forfatter og professor Majid Ezzati fra Imperial College London til nyhedsbureauet AFP.

I The Lancet lyder det, at hvis fedme-raten fortsætter i samme hastighed fremover, vil cirka en femtedel af verdens mænd og kvinder være fede i 2025. Det vil gælde 18 procent af mændene og 21 procent af kvinderne.

Tallene fra 2014 svarer til, at cirka 13 procent af verdens befolkning kæmper med alt for mange overflødige kilo.

Global vægtskål er tippet

Samtidig er antallet af undervægtige mennesker faldet så meget, at de to parametre har krydset hinanden. Flere personer lider nu af fedme end undervægt. I alt vurderes godt ni procent af verdens befolkning at have et BMI-tal på under 18,5.

- I løbet af de seneste 40 år er vi gået fra en verden, hvor undervægt var mere end dobbelt så udbredt som fedme, til en virkelighed, hvor flere mennesker er fede end undervægtige, siger Majid Ezzati til AFP.

BMI bliver udregnet ud fra en persons køn, vægt og højde. Tallet er en indikator for, hvorvidt en person er normalvægtig.

Et BMI-tal på mellem 18,5 og 25 anses for at være normal. Tal lavere end det kategoriseres som undervægtigt, mens tal fra 25-30 angiver overvægt, hvorefter forskellige kategorier for fedme følger efter.

/ritzau/

Landene med flest fede mænd og kvinder

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...