Nu er USA formelt ude af Parisaftalen om klimaet

Trumps gamle løfte om at forlade den internationale aftale mod global opvarmning blev onsdag indfriet.

Præsident Donald Trump viser med fingrene, hvor meget han mener, at temperaturen er steget, på det pressemøde i juni 2017, hvor han meddelte, at han ville trække USA ud af klimaaftalen. Nu er det amerikanske exit en realitet.

Præsident Donald Trump viser med fingrene, hvor meget han mener, at temperaturen er steget, på det pressemøde i juni 2017, hvor han meddelte, at han ville trække USA ud af klimaaftalen. Nu er det amerikanske exit en realitet.

WASHINGTON D.C.: USA er onsdag formelt trådt ud af Parisaftalen, hvor verdens lande har sat mål om at begrænse den globale opvarmning.

- USA's udtrædelse vil efterlade et hul i vores styre og i de globale bestræbelser på at opnå målene og ambitionerne i Parisaftalen, siger FN's klimachef, Patricia Espinosa.

Hun tilføjer, at FN's klimasekretariat vil stå "klar til at hjælpe USA med enhver bestræbelse på at tilslutte sig Parisaftalen igen", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er onsdag præcis et år siden, at præsident Donald Trumps regering formelt gav FN besked om, at USA vil ud af aftalen.

Trump er en udtalt modstander af aftalen.

Han har også tilbagerullet meget af den miljølovgivning, som hans umiddelbare forgænger på præsidentposten, Barack Obama, indførte.

Trumps argument er, at lovene spænder ben for erhvervslivet og giver andre lande en konkurrencefordel over USA.

Han har også gentagne gange betvivlet den forskning, der siger, at klimaforandringer finder sted, og at de er menneskeskabte.

Joe Biden, der er Trumps demokratiske udfordrer ved præsidentvalget, har lovet, at han som noget af det første vil omgøre Trumps beslutning om at trække USA ud af aftalen.

USA er efter Kina verdens næststørste udleder af drivhusgasser, der er med til at forårsage den globale opvarmning.

Opgaven med at nå klimamålene og bremse den globale opvarmning vil blive vanskeligere, hvis det bliver uden USA's økonomiske og diplomatiske støtte, siger klimadiplomater.

- Det er en forpasset mulighed for en kollektiv global kamp mod klimaforandringer, siger Tanguy Gahouma-Bekale, der er formand for de afrikanske klimaforhandlere, til Reuters.

USA er det første land, der er trådt ud af klimaaftalen. Den blev indgået mellem stort set alle verdens lande på et stort klimamøde i Paris i 2015.

/ritzau/dpa

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.