Danmark

Nu får du hjælp til at købe sikker medicin

Sådan undgår du farlig medicin

Arkivfoto: Mette Nielsen

Arkivfoto: Mette Nielsen

DANMARK:Det kan virke som en nem løsning at bestille sin medicin over internettet. Det har dog tidligere skabt problemer for nogle forbrugere, der ikke har kunnet gennemskue de falske og ulovlige hjemmesider.

Men nu bliver det lettere for forbrugerne at finde rundt på nettet, når medicinen skal klikkes hjem. Onsdag den 1. juli introduceres et nyt logo, der skal anbringes på alle hjemmesider, der sælger medicin lovligt i EU, Norge, Liechtenstein og Island. Det gælder både for apoteker og andre godkendte forhandlere, og logoet skal fremgå på alle de undersider, hvor du kan købe medicin.

Det nye logo skal løse nogle af de problemer, der kan opstå, når man køber medicin på internettet. I Danmark skal alle hjemmesider og netapoteker være godkendt af Sundhedsstyrelsen, før de må sælge medicin på nettet. Det samme system gælder i andre EU-lande. Tidligere kunne det være svært at gennemskue, hvilke hjemmesider der lovligt kunne sælge medicin.

Meget farligt medicin

- Vi er desværre bekendt med, at der forhandles rigtig meget ulovligt og farligt medicin på nettet. Hjemmesiderne kan se vældig professionelle ud, men i virkeligheden har de slet ikke tilladelse til at sælge medicin, og produkterne er måske ikke godkendt medicin, siger Karen Juul Jensen, jurist i Sundhedsstyrelsen, og tilføjer.

- Det betyder, at man reelt set ikke ved, hvad man propper i munden. Produkterne kan være meget sundhedsfarlige. Det kan være fordi, at produktet er forfalsket eller indeholder udeklarerede stoffer.

Det skal logoet rette op på, og det lille mærke giver nu forbrugerne mulighed for at orientere sig bedre, så de trygt og sikkert kan købe medicin på internettet. Det glæder Michael Dupont, der er formand for Lægemiddel- og Medikoudvalget i Lægeforeningen.

- Det lyder meget fornuftigt. Det lukker ned for nogle af de brodne kar, der desværre er derude. Der giver en god sikkerhed for forbrugerne, siger han.

Ulovligt at modtage

Logoet gælder kun i EU, Norge, Liechtensstein og Island, men det er der en god grund til. Det er ulovligt at indføre medicin per post i Danmark fra andre lande end de nævnte.

- Det er et problem, at mange af hjemmesiderne ser ud til at være europæiske, men alligevel sendes medicinen fra et land uden for EU, og så er det ulovligt for danskere at få det tilsendt. Det kan logoet også være med til at rette op på, siger Karen Juul Jensen.

Som en del af logoet indgår teksten ”Klik her for at se, om dette websted drives på lovlig vis”. Når du klikker, bliver du ført videre til det pågældende lands liste over apoteker eller andre godkendte forhandlere. Hvis logoet ikke er på siden, eller ikke fører videre, så skal man undgå siden.

- Vi opfordrer til, at forbrugerne holder sig helt væk fra hjemmesider, der ikke har logoet. Forbrugerne bør kun handle på sider, der er godkendt af Sundhedsstyrelsen. Danskerne skal generelt passe på og bruge den sunde fornuft, når de køber medicin på nettet, siger Karen Juul Jensen.

Her kan du se det nye logo:

http://sundhedsstyrelsen.dk/da/medicin/salg/medicin-paa-nettet

Fakta: Sådan handler du sikkert medicin på nettet:

- På Sundhedsstyrelsen hjemmeside kan du se en oversigt over de netapoteker og hjemmesider, der er godkendt til at sælge medicin i Danmark.

- Hvis produkterne er for billige, bør alarmklokkerne ringe.

- Falske hjemmesider kan ofte spottes ved at tjekke sproget. Hvis der er mange stave- og formuleringsfejl, er hjemmesiden ofte falsk.

- Tjek, om der er kontaktoplysninger på hjemmesiden. Hvis der kun er en kontaktformular uden telefonnumre, adresse eller navne, skal du holde dig fra siden.

- Tjek altid, hvor produkterne sendes fra. Sendes de fra et land udenfor EU, er de ulovlige at indføre.

- Receptpligtigt medicin skal altid ordineres af en læge.

- Fra 1. juli får alle hjemmesider i EU, der er godkendt til at sælge lægemidler, et mærke på hjemmesiden.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst