Nu får forældrekøb en helt ny betydning

Det er ikke længere kun forældre, der køber boliger til deres børn.

Forældrekøb behøver ikke længere betyde, at det er forældrene, der køber en bolig til børnene. Foto: Iris/Scanpix

Forældrekøb behøver ikke længere betyde, at det er forældrene, der køber en bolig til børnene. Foto: Iris/Scanpix

DANMARK:Forældrekøb: Vi kender det klassiske forældrekøb, hvor forældre køber en lejlighed til deres studerende børn i bolignød. Men nu er en ny slags forældrekøb begyndt at dukke op. Veletablerede voksne køber seniorboliger til deres aldrende forældre.

- Ikke alle ældre har guld på kistebunden, og det er en stor udgift at købe og have en ejerbolig, hvis man kun har en pension og eventuelt lidt opsparing at leve for. Vi har for længst taget det klassiske forældrekøb til os, men det er som om, at vi først nu har fået øjnene op for, at andre familiemedlemmer også kan komme i spil til sådan et køb, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Betaler husleje til børnene

I Arbejdernes Landsbank støder man både på traditionelle og omvendte forældrekøb, men har de seneste år oplevet flere af de såkaldte omvendte forældrekøb.

- Vi oplever, at mange gerne vil være med til at sikre, at forældrene får den rette bolig. Børnene køber og finansierer boligen, og forældrene betaler så husleje til deres egne børn, siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard.

Hun forklarer, at de fleste formentlig vil begynde med at få en snak med banken for at få et billede af, om det økonomisk er inden for rækkevidde.

Dernæst vil turen gå til advokaten, og når juraen og huslejen er på plads, kan banken foretage den endelige kreditvurdering, ligesom ved et traditionelt forældrekøb.

Gode råd

Boligsiden.dk giver her et par gode råd til, hvad du skal være opmærksom på.

Er den geografiske placering eksempelvis langtidsholdbar? Er det nemt at komme hen at handle og til de fritidsinteresser, den ældre har – også uden bil?

Kontakt din bank for at høre om de økonomiske muligheder, og kontakt en juridisk rådgiver, f.eks. en advokat, der kan rådgive om det skattemæssige og om lejeaftalen mellem forældre og børn, bl.a. fastsættelsen af korrekt husleje.

Huslejefastsættelsen har nemlig både betydning for det skattemæssige og for mulighederne for boligsikring til den ældre.

/BLM/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.