København

Nu går anklageren efter Uber

Tiltale og krav om bødestraf for medvirken til ulovlig taxikørsel

Uber kontra en taxa på Kongens Nytorv. Nu skal retten vurdere Ubers medvirkenansvar til ulovlig taxikørsel. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Uber kontra en taxa på Kongens Nytorv. Nu skal retten vurdere Ubers medvirkenansvar til ulovlig taxikørsel. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

KØBENHAVN:Anklagemyndigheden rejser tiltale mod det hollandske selskab Uber for at medvirke til, at chauffører bryder taxiloven ved at samle passagerer op via appen Uber, som formidler kørsel i blandt andet Danmark.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Tiltalen mod selskabet kommer efter, at Østre Landsret 18. november traf afgørelse om, at en 28-årig Uber-chauffør bedrev ulovlig taxikørsel.

Den dømte fik i byretten en bøde på 6000 kroner, som landsretten stadfæstede.

- Der er tale om en principiel prøvesag, hvor anklagemyndigheden ønsker at få rettens vurdering af medvirkensansvaret til den ulovlige taxikørsel, siger advokaturchef Vibeke Thorkil-Jensen fra anklagemyndigheden ved Københavns Politi.

Bøde på 10.000 kr. per kørsel

Ifølge Thorkil-Jensen vil anklagemyndighedens påstand om straf til Uber være en bøde i omegnen af 30.000 kroner. Det svarer til 10.000 kroner per kørsel, som to chauffører allerede er blevet dømt for.

Hvis anklagemyndigheden får medhold i retten, så vil den samlede bøde til Uber kunne stige, lyder det i pressemeddelelsen.

For så vil anklagemyndigheden kunne rejse tiltale mod Uber for medvirken til ulovlig kørsel for hver enkelt tur, som en Uber-chauffør dømmes for i fremtiden.

Politiet har ifølge fagbladet 3F sigtet over 100 Uber-chauffører, og flere sager er allerede på vej i retten i København eller på Frederiksberg.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår straffesagen mod Uber kan blive behandlet ved Københavns Byret.

Selv om selskabet er amerikansk af oprindelse, så bliver sagen anlagt mod selskabet i Holland, hvor den europæiske del af Uber er indregistreret.

/ritzau/

Kørselstjenesten Uber

Uber er en deleøkonomiapplikation, hvor en køretur i gennemsnit er 20 til 30 procent billigere end i en taxi.
Kørselstjenesten blev stiftet i 2009 af Garret Camp og Travis Kalanick.
Uber er et amerikansk koncept med hovedkvarter i San Francisco. Samtidig er Uber registreret i Holland.
Ordningen går ud på, at kunden via sin mobiltelefon bestiller en kørsel, der i gennemsnit er 20 til 30 procent billigere end en tur med taxi.
Før afhentning får kunden en besked med foto af chaufføren og dennes navn samt bilens registreringsnummer.
I december 2011 blev Paris den første by uden for USA, hvor Uber blev lanceret.
Uber findes i 77 lande, heriblandt Danmark, og 537 byer, herunder København. Den er dog også blevet forbudt flere steder.
Ubers service presser taxibranchen. Eksempelvis er antallet af daglige ture for New Yorks taxaer faldet løbende siden Ubers indtog.
Ifølge Uber er der tale om en samkørselsordning, hvor private bilejere stiller sig til rådighed og kan bestilles til en tur, hvor chauffør og passager efterfølgende deler omkostningerne.
Danske taxiselskaber mener, at Uber ikke overholder retningslinjerne for fair konkurrence, fordi Uber-chauffører ikke er underlagt samme reguleringer, hvad angår forsikring, registrering til erhvervskørsel og andre udgifter.
Kilder: Uber.com, Børsen, Information.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.