Danmark

Nu har de veluddannede også bildæk

Et rekordhøjt antal danskere vejer så meget, at de lider af fedme. Også blandt de veluddannede vokser antallet

Nu har de veluddannede også bildæk

Bildæk om maven, t-shirts i størrelse xxx-large og bukser med elastik i taljen. Rekordmange danskere er svært overvægtige, og de mange ekstra kilo gør ikke længere kun livet sundhedsfarligt for de dårligst uddannede.

Også de veluddannede, som ellers tidligere har holdt den slanke linje, vejer alt for meget, viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Ifølge forskningsleder Knud Juel er der brug for en lang række af initiativer, hvis udviklingen skal vendes.

- Mens noget tyder på, at fedmekurven for børn og unge stagnerer, ser det desværre ud til, at det går i den forkerte retning for den voksne del af befolkningen. Også for de højt uddannede, som ellers plejer at gå forrest, når vi taler om sund livsstil, siger Knud Juel.

Mens 7,3 procent af kvinderne og 7 procent af mændene over 25 år i 1987 var svært overvægtige, er tallet oppe på 13,6 procent af kvinderne og 15 procent af mændene i 2010.

Og mens de svært overvægtige kvinder i 1987 især fandtes blandt personer med under 10 års skolegang, er kvinder med 10 til 14 års skolegang i dag oppe på samme niveau som kvinder med kortest uddannelse.

Den udvikling overrasker Anne Raben, professor i forebyggelse og behandling af fedme på Institut for Human Ernæring.

- Veluddannede burde vide, hvordan de skal leve, hvis de vil undgå at blive overvægtige og den risiko det indebærer for diabetes og hjerte-kar-sygdomme. De ved også, at det er vigtigt at dyrke motion, siger Anne Raben.

Socialdemokraternes forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen siger, at nye tal dokumenterer, at der er et massivt behov for mere oplysning.

- Når vi nu kan se, at det er mennesker af alle kår, der bliver svært overvægtige, skal vi tage udgangspunkt i det. Desværre har de seneste års forskning vist, at det er vanskeligt at sætte klare retningslinjer for, hvad der virker, når først folk har udviklet svær overvægt, siger han.

/ritzau/