Nu igen - kommaet er atter kommet i uvejr

Du kan snart blive præsenteret for nye kommaregler

Der er måske nye regler for kommatering på vej. Arkivfoto <i>Foto: Diana Holm</i>

Der er måske nye regler for kommatering på vej. Arkivfoto Foto: Diana Holm

DANMARK:75 procent af danskerne synes, at det er ”vigtigt” eller ”meget vigtigt” at kunne sætte sine kommaer rigtigt. Det viser en ny måling, som Megafon har foretaget for Politiken.

Godt 40 procent mener ligefrem, at folkeskolen bør bruge ”flere” eller ”mange flere” ressourcer på at undervise i kommatering. Men det er en række sprogforskere helt uenige i, skriver Politiken torsdag.

De mener, at kommaet er et ligegyldigt tegn. Og at man lige så godt kunne rive de 28 sider om reglerne for kommatering ud af Retskrivningsordbogen. Eller at skære dem ned til de cirka fem sider, som reglerne om punktum fylder.

¨- Kommaer er fuldstændig uvæsentlige. Så jeg synes, man skulle slette kommareglerne i den næste udgave af Retskrivningsordbogen. Så kan man i stedet fokusere på at lære folk at sætte punktummer. For hvis man kan skrive korte og klare sætninger, er der ofte ikke brug for kommaer, siger sprogforsker fra Københavns Universitet Jacob Thøgersen til Politiken.

Kommavaner skal undersøges

Efter godt 10 års våbenhvile skal Dansk Sprognævn på et bestyrelsesmøde torsdag diskutere, om det er blevet tid til en revision af kommareglerne.

Hvis Sprognævnets bestyrelse vælger at gå videre med en revidering af reglerne, skal danskernes kommavaner undersøges, inden sagen kommer til principiel debat blandt de 42 medlemmer af Sprognævnets repræsentantskab.

Først herefter kan der opstilles mulige løsninger på kommaproblemerne og sendes en betænkning til Kulturministeriet.

Kommatering sejler

Men den danske kommatering sejler, og Sprognævnet kan ikke sidde overhørig, at mange er utilfredse med de nuværende regler, mener nævnets formand, Jørn Lund. Derfor genåbner han i dag en af de mest følsomme og langstrakte sprogdiskussioner i Danmark.

- Egentlig synes jeg ikke, at Sprognævnet skulle gøre noget som helst, for kommaer er ikke vigtige. Det er jo det latterlige ved det. At vi kævler og ævler om et tegn, der er overflødigt, hvis man skriver kort og klart, siger grammatikforsker og lektor ved Aarhus Universitet Henrik Jørgensen.

De dygtige vil gerne beholde komma

Men det ser danskerne nu anderledes på. Ifølge Megafon ønsker kun 5 procent at afskaffe kommareglerne.

Ifølge grammatikforsker Henrik Jørgensen bruges kommareglerne mest af folk - der er stærke i tegnsætning - til at udpege, hvem der er dumme, og hvem der er kloge. Eller som han siger:

- Vi opretholder de mange kommaregler, for så ved vi da, hvem der er idioter.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden