Udland

Nu kan homoseksuelle igen blive gift i Californien

Det første homoseksuelle par har allerede sagt ja til hinanden, efter at retten har gjort ægteskaberne mulige.

Nu kan homoseksuelle igen blive gift i Californien

Flere homoseksuelle par haster til rådhusene i Californien, efter at det fredag igen er blevet muligt for par af samme køn at indgå ægteskab i den amerikanske delstat.

Onsdag kom højesteret med en banebrydende afgørelse i sagen, der muliggjorde ægteskaberne, og den blev fredag bakket op af en afgørelse i retten i San Francisco.

Afgørelsen fredag betød, at forbuddet mod homoægteskaber blev løftet med øjeblikkelig virkning. Ægteskaber mellem homoseksuelle har ellers været forbudt i staten siden en folkeafstemning i 2008.

Allerede kort efter afgørelsen sagde det lesbiske par Kristin Perry og Sandra Stier ja til hinanden på rådhuset i San Francisco.

- Jeg erklærer jer nu for ægtefolk for altid, lød det fra Californiens justitsminister, Kamala Harris, der stod for ceremonien.

- Bøsser og lesbiske har ventet så længe på denne dag og på deres fundamentale rettighed til at blive gift. Endelig er deres kærlighedsforhold lige så legitime som alle andres, sagde hun inden ceremonien.

Parret var blandt sagsøgerne, der havde taget sagen hele vejen til Højesteret. Her tog retten ikke stilling til forbuddet som sådan, men gjorde det alligevel muligt for homoseksuelle i dele af USA's folkerigeste stat at blive gift.

Først skulle afgørelsen dog videre i retssystemet, og det skete altså fredag - langt før ventet.

Med afgørelsen undgik Højesteret at tage stilling til, om homoseksuelle i hele USA har ret til at gifte sig.

12 amerikanske stater og District of Columbia, hvor Washington ligger, tillader homoægteskaber. 30 stater har et forbud, mens de øvrige har en lovgivning, der ligger midt imellem.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.