Nu klarer Mitzi selv ”ærterne”

22-årige Mitzi har fået fast job og overskud til nye drømme

Mit­zi er net­op ble­vet fær­dig med sin er­hvervs­grund­ud­dan­nel­se og har ofte an­sva­ret for køk­ke­net på “Stjer­ne­skud­det”. Det har gi­vet hen­de mod til at sæt­te kur­sen mod nye mål. Her er det dog no­get så jord­nært, men læk­kert, som urtemarinerede re­jer til et sel­skab, hun er ved at lave.
		 Foto Jens Mor­ten

Mit­zi er net­op ble­vet fær­dig med sin er­hvervs­grund­ud­dan­nel­se og har ofte an­sva­ret for køk­ke­net på “Stjer­ne­skud­det”. Det har gi­vet hen­de mod til at sæt­te kur­sen mod nye mål. Her er det dog no­get så jord­nært, men læk­kert, som urtemarinerede re­jer til et sel­skab, hun er ved at lave. Foto Jens Mor­ten

BRØNDERSLEV/SVENSTRUP:Mitzi Ørbæk Albrecht glæder sig til den første - der får hun nemlig sin første rigtige løncheck. Stort - når man, som Mitzi, tidligere har været vant til at få kontanthjælp. - Det er som juleaften, siger hun, mens hun erfarent fører kniven gennem tomaterne, der forvandler sig til en rose, som er tænkt til pynt ved lakserullerne. Hun er landet på rette hylde på madstedet ”Stjerneskuddet” i Svenstrup. - Jeg kan godt lide de mennesker, jeg arbejder sammen med, det er noget af det vigtigste, synes jeg. Jeg gider ikke noget, der minder om samlebåndsarbejde og hvor man ved, hvad man skal lave resten af dagen, allerede når man møder ind. Her kan vi jo ikke vide, hvor mange der ringer og vil have mad og hvad de vil have, siger Mitzi. Hun er netop blevet færdig med en erhvervsgrunduddannelse indenfor køkkenlinjen og har fået fast job på ”Stjerneskuddet”, der også var hendes praktiksted i løbet af uddannelsen. Her laver hun både mad ud af huset og til servering på stedet. - Jeg har altid sagt at jeg gerne ville være noget indenfor det her, jeg var ti år, da jeg første gang lavede mad til mine forældre, siger Mitzi, der ikke turde drømme om at hun ville være nået så vidt, som hun er i dag. For år tilbage førte Mitzi nemlig en noget omtumlet tilværelse, hvor hun havde svært ved at finde sit ståsted i livet. Hun var stoppet midt i et skoleår på efterskolen, blevet smidt ud af produktionsskolen i Brønderslev, havde haft ophold på et døgncenter ved Frederikshavn. Men selv kunne hun ikke se nogle fejl i den tilværelse hun førte på det tidspunkt. - Jeg havde det fint nok, jeg var jo ”Kongen” og der var ingen, der skulle komme og fortælle mig, hvad jeg skulle, siger Mitzi. Via en sagsbehandler fik hun kendskab til den toårige erhvervsgrunduddannelse. Inden havde hun gennem længere tid været på kontanthjælp og arbejdet i cafeen på Ældrecenter Grønningen i Brønderslev. - Det var jeg egentlig glad for, og det var her, jeg lærte, at jeg skal komme til tiden, for bliver jeg væk, er der nogle andre, der skal løbe ti gange stærkere, fordi der mangler to hænder, siger Mitzi Vokset med opgaven I dag er det en selvbevidst 22-årig kvinde, der taler med kunderne, afpudser mørbrad og passer køkken, og som har sine egne ideer til menuerne, men sådan var det ikke i starten, erindrer Ida Lauritzen, der er indehaver af ”Stjerneskuddet”. - Hun sagde ingenting, hun turde ikke gå ud i butikken og hun blev helt rød i hovedet, hvis hun skulle tage telefonen, siger hun. - Da jeg f.eks. skulle til en samtale på AMU-centeret, havde jeg mere lyst til at hoppe i havnen end skulle ind og snakke med dem på skolen, siger Mitzi. Ida Lauritsen troede på den usikre pige og ville ikke acceptere, at hun ”smed” sit liv væk. Derfor har hun været villig til at investere timer og ”kærlighed” i Mitzi. - Jeg kunne se, at der var så meget i den her pige, siger Ida, der heller ikke går af vejen for at dele lidt ud af Emma Gads takt og tone. - Der må ikke stå salt og peber på bordet, når desserten skal ind, siger hun. I Ida Lauritzens verden er der ikke chefen og de andre, det er os, og hun føler det er vigtigt, at der også tid til at være sammen udenfor arbejdet. Derfor er der hvert år tradition for, at ”køkkenpigerne” mødes for at lave juledekorationer. - Så får vi millionbøf med kartoffelmos og is med jordbærsovs, siger Ida. Niels Jensen, der er forstander på Brønderslev Produktionsskole, har haft ansvaret for løbende at følge op på Mitzi’s to årige uddannelse og det er tydeligt, at han føler nærmest en faderlig stolthed over, at Mitzi er nået så langt. - Det er godt, at vi har en erhvervsgrunduddannelse, særligt fordi regeringen i 2015 har et mål om, at 95 procent af dem, der forlader folkeskolen skal i gang med en uddannelse. Og det er ikke alle, der er parate til at gå i gang med en ordinær uddannelse. Uddannelsen kan også være en løftestang, der giver de unge mod til at gå i gang med en anden uddannelse, fordi de får øjnene op for, at de kan bruges, siger Niels Jensen, der også er klar over, at det enkelte praktiksted har en afgørende betydning for, om den unge får succes. For Mitzi har uddannelsen og praktiktiden hos Ida Lauritzen betydet, at hun har fået overskud og mod til at sætte kurs mod større mål. - Jeg vil gerne uddanne mig videre til konditor og fængselsbetjent, jeg ved, at jeg ikke kan holde til at være fængselsbetjent hele livet, men så har jeg en konditoruddannelse i baghånden, lyder det fornuftigt fra Mitzi, mens hun sætter film over fadet med lakseruller.