Nu må lærere bære skydevåben i USA

Amerikansk stat vil forhindre skolemassakre ved at bevæbne lærere

I South Dakota håber man på at kunne undgå skolemassakrer ved at bevæbne lærerne med skydevåben. Arkivfoto: Grete Dahl

I South Dakota håber man på at kunne undgå skolemassakrer ved at bevæbne lærerne med skydevåben. Arkivfoto: Grete Dahl

USA:Skydevåben til skolelærere.

Det bliver situationen i amerikanske South Dakota, hvor man netop har vedtaget en ny og opsigtvækkende lov. Den fastslår, at skole-medarbejdere i den tyndtbefolkede landbrugsstat får lov at bære våben, når de er på job.

Formålet er at undgå skoleskyderier ligesom Newtown-massakren, hvor 20 elever blev slået ihjel af en gal mand i december.

BBC skriver, at den nye lov i South Dakota er et spejl på en voksende splittelse i USA:

Mens præsident Obama presser på for skrappere våbenkontrol, er der kræfter på spil, der mener det stik modsatte: at flere våben kan være løsningen på problemerne.

De skal i hænderne på lovlydige borgere og autoriserede sikkerhedsvagter, der kan forsvare sig selv, deres lokalsamfund og deres skoler, lyder argumentationen - blandt andet fra den magtfulde våbenlobby National Rifle Association (NRA).

Den nye lov i South Dakota træder i kraft til sommer. Skolelærerne i den midtvestlige delstat bliver ikke tvunget til at gå med våben, men det bliver op til hvert enkelt skoledistrikt at bestemme, om man vil bevæbne sine lærere eller ej.

New York Times skriver, at der er flere andre delstater i USA, hvor lærere også kan have våben med på skolerne. Men South Dakota er den første, der vedtager en specifik lov, der udtrykkeligt tillader skole-ansatte at være bevæbnede.

Det skønnes, at der er 310 millioner skydevåben i USA, som ikke har noget med landets militær at gøre. Amerikanere har 20 gange større risiko for at blive dræbt af et våben end i andre udviklede lande.

Massedrabene i Newtown har genstartet debatten i USA om befolkningens lette adgang til våben.

Præsident Obama har foreslået, at alle, der ønsker at købe et våben, skal have deres baggrund tjekket, ligesom han har foreslået et forbud mod automatvåben.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.