Danmark

Nu skal danskerne lære om giftstoffer i hverdagen

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) søsætter kampagne, der skal lære danskerne om hverdagsgifte.

Når man sprøjter mod alger på terrassen, bruger myggespray på sommerferien eller vil fjerne lopper fra husdyrene, risikere man at udsætte sig selv og sine omgivelser for giftstoffer.

Miljøminister Kirsten Brobøl (S) har derfor igangsat en ny kampagne, der skal få danskerne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de sprøjter sig selv og deres hjem.

- Hverdagsgifte er på mange måder nyttige og fuldt lovlige at bruge. Men det er vigtigt at vide, hvad det er, man har med at gøre, når man står med hverdagsgiften i hånden. Og den information vil vi nu gøre det lettere at få fat på for forbrugerne, siger Kirsten Brosbøl.

Ifølge en undersøgelse som YouGov og PlanMiljø har lavet for Miljøministeriet, er tre ud af fire danskere ikke klar over, at det indebærer en risiko for dem selv og miljøet, hver gang man sprøjter mod for eksempel bakterier, alger, myg og mus.

Flere af hverdagsgiftene, som i fagsprog kaldes biocider, kan købes i supermarkeder og byggemarkeder, men de kan give allergi og udslæt, ligesom plante- og dyrelivet også kan tage skade.

Derfor har ministeriet fået udviklet en app til smartphonen, som kan hentes på www.bekaemp.dk. Her kan man finde oplysninger om de produkter, som indeholder hverdagsgiftene.

Derudover er der lavet en hjemmeside, www.hverdagsgifte.dk, og en musikvideo med skuespilleren Nikolaj Kopernikus, der kan findes på YouTube.

- Kampagnen vil gøre det lettere for os forbrugere at se, hvordan vi skal håndtere hverdagsgifte bedst muligt. Mange af produkterne er designet til at dræbe, og det er vigtigt at huske på, når vi omgås dem i hverdagen, siger Kirsten Brosbøl.

På kampagnes hjemmeside kan man se, hvordan man kan droppe hverdagsgiftene, og hvordan kan kommer af med dem forsvarligt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst