Danmark

Nu skal krigssejlerne også huskes i Mindelunden

Kirkeminister Marianne Jelved (R) vil have opført et monument i Mindelunden, som hædrer danske krigssejlere.

Skoleelever fra Hellerup Skole lagde mandag formiddag blomster på gravene i Mindelunden, i Ryvangen nord for København, ved 70-årsdagen for afslutningen på den nazityske besættelse af Danmark. Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Skoleelever fra Hellerup Skole lagde mandag formiddag blomster på gravene i Mindelunden, i Ryvangen nord for København, ved 70-årsdagen for afslutningen på den nazityske besættelse af Danmark. Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Bedre sent end aldrig. Sådan har kirkeminister Marianne Jelved (R) formentlig tænkt, inden hun mandag bekendtgjorde, at der skal opføres et monument for de danske søfolk, der gjorde allieret tjeneste under Anden Verdenskrig.

På 70-års-dagen for Danmarks befrielse siger hun på Kirkeministeriets hjemmeside, at der er et monument på vej til Mindelunden i Ryparken i København, hvor de danske modstandsfolks indsats også mindes.

- Ved 70-års-markeringen af D-dag sidste år blev de danske sejleres indsats anerkendt som et vigtigt bidrag til invasionsstyrken.

- Jeg ser det nye monument som den danske anerkendelse, og samtidig er det passende, at den kommer, mens sejlerne stadig kan benytte monumentet som et mindested i Mindelundens ånd, siger hun.

Da Danmark blev besat, blev en stor del af den danske handelsflåde afskåret fra at vende hjem.

Skibene søgte i stedet mod havne i England eller Frankrig, og cirka 6000 søfolk besluttede sig herefter for at melde sig i allieret tjeneste.

800 danske søfolk deltog blandt andet i landgangen i Normandiet på D-dag 6. juni 1944.

Indtil nu har Mindeankret i Nyhavn fungeret som monument for de faldne søfolk under krigen. Det blev rejst i august 1951 og blev finansieret via en folkeindsamling.

Det nye monument skal rejses for fondsmidler, og samtidig skal der udskrives en arkitektkonkurrence om den konkrete udformning.

I Holmens Kirke, der er sognekirke for søens folk, befinder der sig desuden en mindetavle for de faldne i søværnet under Anden Verdenskrig, ligesom der også er oprettet et mindekapel for de faldne i allieret tjeneste.

I forbindelse med 75-året for Tysklands besættelse af Danmark opfordrede flere ordførere til, at man fra officielt hold også tildelte en medalje til de overlevende soldater, som gjorde modstand mod tyskerne 9. april 1940.

Efter krigen frabad Frihedsrådet sig enhver form for officiel hæder til soldater og modstandsfolk, og den linje har været fulgt siden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.