Udland

Nu trækker Hollande i arbejdstøjet

Med solid sejr ved Frankrigs parlamentsvalg tager præsident François Hollande nu fat på sine lovede reformer.

Nu trækker Hollande i arbejdstøjet

Seks uger efter at hans sejr ved det franske præsidentvalg, kan socialisten François Hollande nu omsider tage fat på at føre konkret politik vel vidende, at han har befolkningens opbakning i ryggen.

Søndagens afgørende runde ved parlamentsvalget slog nemlig en streg under magtskiftet i Frankrig, da Socialistpartiet vandt 314 af Nationalforsamlingens 577 pladser, mens tidligere præsident Nicolas Sarkozys borgerlige UMP fik 229 mandater.

Og der venter store opgaver de kommende fem år.

Den franske økonomi står stille, arbejdsløsheden er på 10 procent, hvilket er den højeste i 13 år, og Hollande skal balancere klogt for ikke at risikere, at de dårlige økonomier i Spanien og Italien smitter af på Frankrigs økonomi, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Premierminister Jean-Marc Ayrault siger, at regeringen vil tage fat på at få balance i budgettet, sat skub i væksten og bekæmpet arbejdsløsheden først.

- Opgaven foran os er enorm. Intet kommer af sig selv, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP om opgaven.

Indenrigsminister Manuel Valls er allerede mandag i gang med at forberede de franske vælgere på, at der bliver taget skrappe midler i brug, når landets økonomi skal tilbage på sporet.

- Vi skal have styr på landet. Hver eneste franskmand bliver nødt til at gøre en indsats, når de kommende skattereformer vedtages, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Regeringen har bedt statsrevisorerne om en grundig gennemgang af landets finanser. Statsrevisorerne har gentagne gange de senere år advaret om, at landet har haft et usundt overforbrug.

Mange politiske iagttagere forventer, at Hollande vil bruge gennemgangen af landets økonomi som et middel til at nedjustere de løfter, han gav under valgkampen.

/ritzau/