Nul dagpenge til Pernille

Hul i dagpengesystemet bliver først lukket i 2017

Ernæringshjælperelev Pernille Binderup (til højre): Det er som om vi ikke er noget.  Bag hende er det uddannelseschef ved Erhvervsskolerne Aars Ella Holm Hansen. Foto: Michael Bygballe

Ernæringshjælperelev Pernille Binderup (til højre): Det er som om vi ikke er noget. Bag hende er det uddannelseschef ved Erhvervsskolerne Aars Ella Holm Hansen. Foto: Michael Bygballe

NORDJYLLAND:Da 26-årige Pernille Binderup fra Hornum sidste år begyndte på uddannelsen til ernæringshjælper, havde hun al mulig grund til at tro, at hun efter endt uddannelse ville være berettiget til dagpenge. For sådan har det været i 30 år for uddannelser ned til tre semestre.

Men en vejledende udtalelse fra Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring og en ny afgørelse fra Ankestyrelsen præciserer, at der skal være tale om 18 måneder.

Folk er rasende

- Det er nedværdigende. Det er, som om de ikke værdsætter dem, der tager en kort uddannelse. Som om vi ikke er noget. De fleste her på skolen er rasende, fortæller Pernille Binderup, elev hos Erhvervsskolerne Aars.

Hun er en af de 2300 nyuddannede som, ifølge en opgørelse fra A-kassernes interesseorganisation AK-samvirke, hvert år kan blive ramt af den nye praksis, der blev indført i sommer.

I dagpengeaftalen for nylig blev den nye praksis så annulleret - men først med virkning fra år 2017.

For de tusinder, der fra nu og frem til 2017 bliver færdige med deres knap 18 måneder lange uddannelse, vil tilbagerulningen altså ingen forskel gøre.

De har kun kontanthjælp som sikkerhed, hvis de ikke straks finder et job.

- Det er rigtig ærgerligt og synd for de mennesker, der kommer i klemme, synes uddannelseschef ved Erhvervsskolerne Aars, Ella Holm Hansen.

- Da de begyndte deres uddannelse var det i den tro, at de bagefter var dagpengeberettigede.

Samme perspektiv har Ghita Parry, både som formand for Kost & Ernæringsforbundet og som formand for a-kassen FTF-A:

Det må være en fejl

- Man skal ikke forskelsbehandle i forhold til en 30 år gammel praksis. Det må være en fejl. Det hul skal bare lukkes. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) må træde i karakter og se at få problemet løst.

A-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke har sendt et brev til beskæftigelsesministeren med en opfordring om at lukke hullet. Det håber Pernille Binderup vil ske.

- Jeg kommer selv til at stå i situationen til februar. Jeg har altid sagt, at jeg dælme ikke skal på kontanthjælp. Men lige nu tænker jeg bare på min treårige søn, så hvis ikke jeg finder et job, ender jeg nok på kontanthjælp.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.