Nul konsekvenser for partistøtte-rod: Minister i samråd

Enhedslisten kalder justitsminister i samråd over, at partistøtteloven ikke bliver håndhævet af myndighederne.

Det er at drive gæk med skatteborgerne, at partier kan have rod i partistøtte-bilagene, uden at det medfører sanktioner eller har konsekvenser, fordi reglerne ikke bliver håndhævet.

Det mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, der kalder justitsminister Mette Frederiksen (S) i samråd om sagen.

- Det er selvfølgelig totalt uacceptabelt, at myndighederne ikke håndhæver lovgivningen. Det er jo meget uheldigt, at borgerne kan få indtryk af, at der gælder et særligt regelsæt for politikerne, siger Pernille Skipper og uddyber:

- Når politikerne og partierne bryder loven, skal der selvfølgelig være konsekvenser. Ellers er det skadeligt for borgernes tillid til det politiske system.

Kritikken er en reaktion på en gennemgang, som Jyllands-Posten har foretaget. Avisens undersøgelse viser, at medierne i løbet af de seneste to år har afsløret i alt seks tilfælde, hvor reglerne for partistøtte ifølge eksperterne ikke er blevet overholdt.

Men kun i et tilfælde har det ført til en egentlig politiefterforskning. Derudover kan regnskabsrodet få konsekvenser for, hvor meget partiet kan få i statsstøtte, men det er ifølge et svar fra Justitsministeriet til Folketinget aldrig sket.

- Partierne skal indberette den private støtte, de modtager fra virksomheder og organisationer, så oplysningerne kan gøres tilgængelige for offentligheden. Det er selve forudsætningen for, at partierne kan modtager millioner i offentlig støtte.

- Når det så viser sig, at der er mange tilfælde, hvor denne indberetning er mangelfuld og direkte forkert, er det jo også skatteborgerne og offentligheden, man snyder, lyder det fra Pernille Skipper.

Hun mener, at der skal oprettes en ny, uafhængig instans, der kan undersøge og efterprøve partiernes regnskaber.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst