Lokalpolitik

Nul Lanterne-hjælp fra Vestager

Indenrigsministeren vil ikke slække på krav om lånedispensation overfor Vesthimmerlands Kommune

Direktør Torben Frederiksen, der er formand for Lanterne-gruppen, lægger ikke skjul på, at han håber på en hurtig løsning. Arkivfoto

Direktør Torben Frederiksen, der er formand for Lanterne-gruppen, lægger ikke skjul på, at han håber på en hurtig løsning. Arkivfoto

VESTHIMMERLAND:- Margrethe Vestager (R) vil ikke mødes med os, så nu må vi prøve at få ændret reglerne i stedet.

Sådan lyder det nu fra borgmester Knud Kristensen (K), efter Vesthimmerlands Kommune forgæves har forsøgt at få foretræde for indenrigsminister Margrethe Vestager, fordi kommunen pokkers gerne vil slippe for at skulle deponere millioner af kroner i forbindelse med en lånegaranti på 19 mio. kr. til Lanterne-projektet i Løgstør samt 22 mio. kr. til renovering af en række haller i kommunen.

- På forhånd afviser ministeren mulighed for at slække på kravet til kommunen om deponering af millionerne, så hun vil desværre ikke engang mødes med os. Det er ærgerligt, men nu forsøger vi i stedet at påvirke folketingets kommunaludvalg, og derfor skal jeg i den kommende uge have et telefonmøde med formanden for udvalget Marlene Borst Hansen (R), siger Knud Kristensen, som håber påkommunen ad den vej kan påvirke de nye lånebekendtgørelser, der er lige om hjørnet.

Mens Vesthimmerlands Kommune venter på nye lånebekendtgørelser - måske - kan redde situationen, så har man i øjeblikket en dialog med Indenrigsministeriet om at kunne få lov at udnytte uudnyttede lånerammer fra 2010 og 2011.

- Vi har 16 mio. kr. fra dengang som ligger uudnyttede hen, og vi håber på, at det kan hjælpe os et stykke hen ad vejen, så arbejderne kan komme i gang, siger Knud Kristensen, der håber, at folketingets kommunaludvalg er noget bedre til at lytte til kommunens bøn end indenrigsministeren.

- Vi havde i slutningen af sidste år besøg af udvalget, og jeg lyttede mig til, at udvalget er positivt indstillet overfor, at der bliver løsnet for lånedispensation, hvis der ligger nogle pressende opgaver, som det ville være rigtigt at få løst hurtigt, siger Knud Kristensen.

Hjælp til at hjælpe

Byrådet i Vesthimmerland sagde i december sidste år ja til at hjælpe Lanternen, og dengang blev det derfor besluttet at man ville søge Margrethe Vestager om lov til at slippe for deponeringskravet. Forslaget kom på byrådsmødet fra den konservative byrådsgruppe.

Lanternen, der har et budget på 65 mio. kr., bad Vesthimmerlands kommune om lånet på 19 mio. kr. lige op til byrådsmødet i december. Derfor blev det aftalt, at kommunen skulle forsøge at få mødet med Margrethe Vestager. Det bliver der altså ikke noget ud af.

Hurtig løsning, tak

Direktør Torben Frederiksen, der er formand for Lanterne-gruppen, lægger ikke skjul på, at han håber på en hurtig løsning, når nu byrådet har lovet at hjælpe.

Han kan ikke forholde sig til, hvordan kommunen finder pengene. Han har bare fokus på, at pengene kommer - hellere i dag end i morgen.

- Vi bliver voldsomt presset af foreningerne i Løgstør, der også gerne vil videre med Lanternen, så de kan få en afklaring på deres udfordringer mht. lokaler. Men vi må naturligvis respektere at der går yderligere tid, når Margrethe Vestager ikke vil mødes med kommunens repræsentanter. Det er ærgerligt, men jo ikke kommunens skyld.

- Men vi har altså en stort behov for der kommer skred i tingene meget hurtigt, siger Torben Frederiksen.

Han sætter nu sin lid til, at Knud Kristensen får noget ud af sine anstrengelser omkring mødet med formanden for folketingets kommunaludvalg samt bestræbelserne på at få lov at bruge den uudnyttede låneramme for 2010 og 2011.

Torben Frederiksen lægger ikke skjul på, at han forventer - hvis det lykkes - at de 16 mio. kr. så alle går til Lanterne-projektet.

- Jeg tager det som en forudsætning, at de 16 mio. kr. tilgår Løgstør-projektet, så vi kan komme ud af starthullerne, siger han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.