Ny aftale skubber patienter fra sygehuse til egne læger

Finansieringen i en ny aftale med regionerne baseres i høj grad på telemedicin og udflytning af opgaver.

Fremover skal sygehusene leve op til såkaldte nærhedsprincipper, der betyder, at opgaver i langt højere grad skal lægges ud til praktiserende læger, ligesom der skal gøres brug af telemedicin. Foto: Henning Bagger/arkiv/Ritzau Scanpix

Fremover skal sygehusene leve op til såkaldte nærhedsprincipper, der betyder, at opgaver i langt højere grad skal lægges ud til praktiserende læger, ligesom der skal gøres brug af telemedicin. Foto: Henning Bagger/arkiv/Ritzau Scanpix

Praktiserende læger og kommunale sundhedshuse skal overtage en del af sygehusenes opgaver, fremgår det af en ny økonomiaftale med Danske Regioner.

- Det er faktisk en del af løsningen at skubbe opgaven ud tættere på borgerne, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Samtidig skal et teknologibidrag på en halv milliard sørge for, at regionerne fortsat effektiviserer, når det omstridte produktivitetskrav afskaffes i den nye aftale.

Produktivitetskravet har hidtil tvunget regionerne til hvert år at effektivisere to procent. Men det er slut med den nye aftale.

I aftalen tilføres regionerne også yderligere én milliard i 2019.

Men 1,5 milliard af den samlede finansiering for 2019 er betinget af, at regionerne lever op til såkaldte "nærhedsprincipper".

Hvad regionerne præcist skal gøre for at leve op til principperne, er uvist. Men de omhandler blandt andet telemedicin og mere effektiv planlægning af behandlinger.

- Det vi får nu, det er en styring, der i høj grad hænger sammen for patienten, så man lægger behandlingerne den samme dag, så man kun har én kontakt, og at man prøver at flytte en lang række af de services, der er, tættere på borgerne, siger Kristian Jensen.

Ifølge ministeren kan der hentes meget effektivisering ved at eksempelvis KOL-patienter og diabetespatienter i langt højere grad behandles hos egen læge.

Det bakkes op af Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), der tror på, at et større samarbejde med de praktiserende læger, er muligt.

Samtidig øjner hun muligheder i brugen af telemedicin, hvor patienter konsulteres virtuelt, og en udflytning af opgaver til kommunerne.

- Vi vil gerne bidrage med flere udgående funktioner fra sygehusene, det kunne være mere telemedicin, det kunne være aftaler med kommunerne, siger hun.

I Dansk Sygeplejeråd er man dog usikker på, om nærhedsprincipper rent faktisk giver bedre økonomi.

- Som jeg ser det, så er det nogle nye bindinger, som regionerne skal måles på for at få adgang til noget finansiering. Vi ved faktisk meget lidt om det, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

Til gengæld er man positiv hos de praktiserende læger, der skal løfte opgaven med at tage flere af sygehusenes patienter.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation Christian Freitag understreger dog, at det er vigtigt, at problemer med eksempelvis lægemangel skal være løst, før et systemskifte i sundhedsvæsenet kan fungere.

- Der er ingen tvivl om, at hvis man styrker kommunerne og styrker de praktiserende lægers rolle, så kan vi blive bedre til at undgå, at der er patienter, der bliver indlagt igen og igen.

- Men det kræver altså, at man får opbygget den del af sundhedsvæsenet, inden man kan forvente resultaterne inde på sygehusene, siger Christian Freitag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.