Danmark

Ny avanceret kræftbehandling er på vej til Aarhus

Et center for partikelterapi, hvor kræftpatienter kan behandles med en partikelkanon, skal ligge i Skjeby.

Ny avanceret kræftbehandling er på vej til Aarhus

Hvis det lykkes at finde tilstrækkeligt med penge til projektet, så kan danske kræftpatienter Fra 2017 nøjes med at tage til Skejby ved Aarhus i stedet for at tage til udlandet for at blive behandlet med partikelterapi.

Et internationalt ekspertpanel har nemlig udpeget Skejby som den mest optimale placering i landet af en kommende partikelkanon.

- Med ekspertpanelets vurdering har vi et solidt fagligt grundlag at arbejde videre på. Der er stadig et godt stykke vej igen, før vi har et dansk partikelcenter, men hvis det lykkes at finde midler til at finansiere projektet, kan vi styrke behandlingen af særlige kræftformer, ikke mindst hos børn, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Det nye nationale partikelcenter kan ifølge Sundhedsministeriets hjemmeside etableres i Aarhus, hvis der kan tilvejebringes den fornødne finansiering. I Region Midtjylland lader man imidlertid ikke til at mene, at den del af sagen bliver noget problem.

Anne V. Kristensen (V), næstformand for regionsrådet i Region Midtjylland, kalder det allerede "en sejr for kræftpatienter i hele landet".

- En virkelig glædelig nyhed for kræftpatienter i hele landet, som nu slippe for at tage til udlandet for at få den bedste og mest skånsomme behandling siger, Anne V. Kristensen (V), der også er næstformand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Centret vil hvert år kunne hjælpe mindst 1000 kræftpatienter til et længere eller bedre liv, siger Regionsrådsformand i Region Midtjylland Bent Hansen (S).

- Dermed tager vi et stort skridt fremad for kræftbehandlingen i Danmark. Samtidig får vi helt nye muligheder for forskning og dermed endnu mere avanceret dansk kræftbehandling i fremtiden, siger han.

Danske og internationale ekspertrapporter peger på, at det vil være relevant at erstatte 15 procent af den nuværende strålebehandling med partikelterapi.

Region Midtjylland har stillet grunden gratis til rådighed, og Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har givet 50 millioner kroner til projektet. Byggeriet er klar til at starte nu, og vil kunne være klar til at modtage den første patient i 2017.

Anlægget forventes at koste cirka 770 millioner kroner. Bygningen koster 295 millioner kroner, mens udstyret koster 475 millioner kroner.

Region Hovedstaden oplyser, at regionen længe har arbejdet på at etablere et partikelterapianlæg ved København, og at regionen arbejder videre med den plan.

Partikelterapianlægget vil koste omkring 300 millioner kroner, og vil kunne stå klar til anvendelse allerede i 2015, oplyser Region Hovedstaden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.